Bon estiu!

Nervis, plors, alegria… el darrer dia de classe és tot un conjunt d’emocions. Avui, les escoles de tot arreu acaben el curs i tanquen fins al proper setembre. Ja està tot recollit i avui no es fa classe. Els alumnes viuen el dia d’avui com un final d’etapa. Tots estan preparats per l’estiu i per gaudir d’una manera o altra del temps lliure. Els infants tenen per davant tres mesos de descans fins l’inici del nou curs escolar.

Nosaltres, abans de estirar-nos a l’hamaca, sota les palmeres caribenyes del Poblenou, ens prendrem uns minuts per mirar enrere i fer un breu balanç.

S’acaba un curs totalment inesperat. La pandèmia que estem vivint ens ha posat a prova dins d’un món canviant i incert: hem programat un munt d’activitats que sabíem que potser no es farien, hem fet i refet els grups per poder complir amb les recomanacions sanitàries i fer possibles les extraescolars, hem transformat festes presencials en festes virtuals, i hem gaudit d’allò que ens ha estat possible de fer en cada moment.

Com cada any, hem tingut relleu a l’òrgan de govern de l’associació: la Victòria com a presidenta, l’Alba com a vicepresidenta, la Lorena com a secretària i l’Agnès com a tresorera, acompanyades de l’Anna, la Lina, la Lucie, la Marta, la Marta i l’Oliver com a vocals. El primer any mai és fàcil i portar el lideratge de l’AFA de La Llacuna no és poca cosa. Gràcies per posar-vos al capdavant de l’equip. Juntes hem crescut, après i lluitat colze amb colze pel bé comú de totes les famílies, associades o no. 

Malgrat la pandèmia, a mida que el curs ha anat avançant, el dia a dia ha estat carregat d’activitats, conferències, reivindicacions, celebracions, activitats en família i gestió, molta gestió: de mails, de les peticions de les famílies, del seguiment de les activitats extraescolars i de l’espai de migdia, de reunions de coordinació amb la junta de l’escola, de reunions del Consell Escolar o de la Plataforma per l’Educació. També hem revitalitzat la Colla de Tabalers, que s’enfrontava a un canvi generacional important. La Festa de Les Cultures ha arribat a la seva dotzena edició. Aquest cop s’ha fet en format digital, així com el concurs de disfresses.

Els grups de treball, formats per membres de diverses comissions, mares i pares a títol individual, han treballat activament. Especialment actius han estat els grups sobre l’edifici històric i els de nova creació, així com el grup de treball per debatre el tipus de jornada lectiva i el grup recentment constituït per abordar el tema de les escoles lliures de violències. Gràcies a tothom per la implicació i la complicitat. El simple fet de venir a les reunions i aportar la vostra opinió ens fa avançar.

Abans d’acabar deixeu-nos que fem un repàs d’alguns dels projectes més visibles en els quals hem treballat aquest curs. Vam començar el curs coneixent el pla d’obertura, les entrades i sortides esglaonades, les noves normes de l’Espai Migdia i del menjador… sabent que aquest no podríem entrar a l’escola, ni a les aules, com havíem fet fins ara.

Vam demanar mans per a la Colla de Tabalers i per a les comissions d’Instituts i d’Inclusiva, i de seguida ens vau respondre i us hi vau implicar, de tal manera que vam recuperar aquestes comissions que s’havien quedat pràcticament desertes. També se’n va crear una de nova a petició de la Lorena, que ara n’és la vocal: Sostenibilitat i Medi Ambient. A més, per tercer any consecutiu vam posar en marxa el Grup d’Acompanyament Familiar que també ha tingut molt bona resposta. Semblava, doncs, que poc a poc podríem recuperar l’activitat frenètic que com a AFA teníem abans de la covid19. 

Arribats al Nadal, la comissió de Fetes ens va demanar que féssim estels de paper per decorar el vestíbul i el passadís del menjador. Un cop més, els llacunaires ens vam implicar i vam dur un munt d’estrelles de tots colors plens de bons desitjos. Va ser també la primera vegada que la comissió de Biblioteca ens feia un llistat de recomanacions literàries per a petits, mitjans i grans. Aquests llistats s’han anat repetint per Sant Jordi i a l’estiu. Aquesta és una eina fantàstica per a triar un llibre per a regalar.

També ha estat l’any de les enquestes. N’hem fet per a tot: per a les activitats d’estiu, per a les extraescolars, pel medi ambient… encara en tenim tres d’obertes. Si us animeu a respondre-les, les trobareu a la pàgina principal de la web.

A primers d’any, de la mà de la comissió de Sostenibilitat, ens vam unir a la #Revolta Escolar i ens vam adherir al manifest unitari de protesta per una major pacificació i seguretat als entorns escolars. Hem fet sis talls de carrer reivindicatius, amb un to festiu i lúdic que de ben segur es repetiran l’any vinent. I per fi, amb el curs avançat, la comissió de Mobilitat va organitzar la segona pedalada en família. Tornava a ser possible fer una activitat presencial, això si, a l’aire lliure!

Ara tenim per davant unes setmanes de treball intern, de tancament i posada a punt de projectes pel curs vinent, abans d’agafar les desitjades vacances per refrescar-nos i connectar amb la natura i els éssers estimats. Recarregarem les bateries per tornar al setembre i posar-nos al servei de les famílies de l’AFA.

Abans d’acomiadar-nos del tot, volem animar-vos a formar part d’aquest grup de pares i mares que estem “malalts” d’AFA: implicats, creatius, sempre a punt per a l’acció i disposats a invertir el nostre temps per tal que totes les famílies gaudeixin de l’escola més enllà de les hores lectives. Si voleu formar part d’aquest grup de llacunaires “motivats”, n’estarem encantats.

Hem fet molta feina i en queda molta més per fer. Però ara sí: toca descansar i agafar un bon lloc just allà on trenquen les onades.

 

 

L’equip de l’AFA us desitja un molt bon estiu i unes bones vacances! Cuideu-vos!