Participa a les diferents comissions de l’AFA de la LLacuna


comunicacio

Què fem?

Fem de pont entre les famílies i les diferents comissions de l’AFA. És a dir, fem difusió d’informacions d’interès general i de les diverses comissions entre les famílies, i fem arribar els dubtes, suggeriments, queixes o propostes de les famílies a les comissions adients.

Com ho fem?

Gestionem diversos canals de comunicació per tal que les informacions arribin a totes les famílies de l’escola, siguin o no sòcies de l’AFA:

  • Web : www.afalallacuna.cat
  • Facebook: www.facebook.com/AFAlallacuna
  • Newsletter
  • Panell informatiu de l’AFA a l’escola.Amb certes activitats, també gestionem els formularis d’inscripció. I també col·laborem estretament amb el grup de delegades i delegats de classe (pares i mares) per fer arribar les informacions mitjançant els grups de whatsapp habituals de cada classe.

Contacte

Email: comunicacio@afalallacuna.cat


inclusiva

Què fem?

Des de la comissió defensem el model de l’Escola Inclusiva de qualitat i pretenem crear una xarxa de suport a les famílies per fomentar la inclusió en la societat en general.

Com ho fem?

Col·laborant amb les famílies i els mestres, estem en contacte amb les comissions per l’escola inclusiva d’altres escoles i de l’aFFaC, intercanviant informació per fer-la arribar a les famílies amb infants amb Necessitats Educatives Especials (NEE).

Projecte en marxa:

  • Xerrades de temes específics relacionats amb l’inclusió i la diversitat dirigides a tota la comunitat educativa amb participació de persones externes expertes.
  • Creació d’una xarxa de suport a les famílies, que permeti, a més d’intercanviar, experiències i recomanacions, donar assessorament en temes d’ajuda com beques i altres tràmits específics per a nens amb NEE.
  • Col·laboració amb l’escola: la comissió inclusiva ens reunim trimestralment amb l’equip de l’escola, buscant solucions a diferents demandes i inquietuds i treballem conjuntament quan és necessari.

Contacte

Pots dirigir-te a la nostre comissió pel que necessitis: suport papers, beques, grup de suport famílies, dubtes o preguntes.

Email: inclusiva@afalallacuna.cat

festes

Què fem?

Ens encarreguem d´organitzar les celebracions de les festes tradicionals fora de l’horari lectiu dels nens i nenes, intentant donar una continuïtat a la tasca ja portada a terme pel propi centre. També treballem per integrar el centre escolar a les celebracions organitzades per la coordinadora de barri.

Com ho fem?

A banda d’organitzar les activitats abans esmentades, organitzem tallers on les famílies puguin gaudir d’una estona divertida alhora que ens ajuden amb els preparatius, com ara el taller de decoració de Nadal o el taller de disfresses de Carnestoltes. D’altra banda, organitzem la festa de fi de curs la setmana abans del final de classes.

Activitats de cada any:

  • La Castanyada
  • Taller de Nadal
  • Taller de disfresses de Carnestoltes
  • Participació a la Rua de Carnestoltes
  • Festa de fi de curs

Contacte

Email: festes@afalallacuna.cat


cultures

Què fem?

A La Llacuna estem molt orgullosos de la diversitat cultural que hi ha a l’escola, i pensem que és un element molt positiu que cal celebrar i posar en valor. És per això que al 2008 uns quants pares i mares de l’escola van començar a organitzar un esdeveniment anual que es va anomenar Festa de les Cultures.

Com ho fem?

La festa es sol celebrar un dissabte de primavera i consisteix a trobar-nos tots i totes i mostrar algun aspecte típic de les cultures participants (menjar, jocs tradicionals, etc), animant els infants a omplir el seu “passaport” tot passant per la taula de cadascuna de les cultures. Els qui ho volen també poden fer actuacions musicals o artístiques. L’èxit de la festa depèn de la participació de les famílies de les diferents cultures, que s’organitzen i s’agrupen entre elles per a participar-hi d’alguna manera.

Durant el curs, la comissió de Festa de les cultures tria la temàtica concreta de la festa i s’encarrega de buscar, coordinar i dinamitzar les famílies que vulguin participar amb una taula.

Contacte

Email:  festadelescultures@afalallacuna.cat


extraescolars

Què fem?

Planifiquem i supervisem les activitats dirigides a complementar l’horari lectiu dels nostres fills i filles. Les àrees d’activitat que volem potenciar són l’esportiva, la creativa, la musical i la de creixement personal.

Com ho fem?

A partir dels interessos dels infants i de les seves famílies, fem una proposta d’activitats que avalua i aprova, si s’escau, el nostre Consell Escolar, i que executen els proveïdors de les activitats. Ens encarreguem de la planificació dels horaris i de supervisar el correcte desenvolupament de les activitats.

Com a comissió donem suport a les famílies que s’inicien en l’extraescolar amb el préstec d’alguns instruments musicals.

Algunes activitats fetes:

  • Lliga de bàsquet escolar
  • Exhibició d’extraescolars (cada curs)

Contacte

Email: extraescolars@afalallacuna.cat


movilitat

Què fem?

Ens encarreguem de tot allò que té a veure amb la mobilitat dels alumnes de l’escola. La intenció és millorar la seva autonomia i educar en seguretat.

Com ho fem?

La nostra intenció és fer tallers i xerrades durant el curs i el projecte més rellevant és el de “Camí escolar, espai amic”. Per aquest motiu ens reunim periòdicament amb l’encarregada de “Camí escolar” del districte i totes les escoles que hi participen. Mensualment fem valoracions i aportem idees que comuniquem a la junta de l’AFA.

Activitats que organitzem

  • Activitat de “Camí escolar”
  • Xerrades de seguretat vial
  • Xerrades de “Camí escolar, espai amic”
  • Tallers de bicicleta per a P4 i P5
  • Tallers de patinets/skate per a 3r, 4t i 5è

Contacte

Email: mobilitat@afalallacuna.cat


instituts

Què fem?

Participem, juntament a la Plataforma per la defensa de l’educació pública del Poblenou, en totes les reivindicacions de barri referents a la manca de places d’institut, que és la següent etapa dels nostres fills i filles. També reivindiquem la continuïtat, durant l’ESO, del model de projecte educatiu començat a la nostra escola.

Com ho fem?

Fruit del consens a les reunions de la Plataforma, ajudem a l’organització de tot tipus de campanyes d’informació i reivindicatives sobre l’actual estat de massificació a les aules dels nostres centres educatius.
Ajudem en l’organització de mobilitzacions, com per exemple la cadena humana del 2015 per reclamar la construcció del que és ara l’IES Maria Espinalt. També ens dediquem a fer una anàlisi de les necessitats futures de places, i ens reunim, juntament amb la Plataforma, amb els representants del Consorci d’Educació de Barcelona i del Districte per reclamar solució a les mancances que constantment detectem.

Algunes activitats fetes:

  • Manifestació del 7/5/2017 contra la massificació a les aules
  • Cadena humana del 19/4/2015, demanant la construcció de nous instituts al barri

Contacte

Email: instituts@afalallacuna.cat


biblioteca

Què fem?

La comissió de biblioteca va néixer fruit de la inquietud d’algunes famílies de conèixer en quina fase es trobava la construcció del fons de llibres de l’escola, i veure de quina manera es podia col·laborar en el reforç del que considerem tant important, la lectura com a motor de la imaginació i del creixement.

Com ho fem?

La comissió de biblioteca és una comissió mixta formada per famílies-escola, amb un seguit de reunions de treball programades al llarg del curs.

Algunes activitats fetes:

  • Hem començat la renovació de la col·lecció. Hem començat pels petits, i poc a poc anirem fent arribar nous títols a tots els nivells.
  • S’ha iniciat l’estudi de renovació dels espais de lectura; espais senzills i acollidors per gaudir d’una estona tranquil·la en companyia dels llibres. A la Llacuna la biblioteca no ocupa un espai tancat, sinó que és una sinergia d’espais on els llibres circulen lliurament entre les mans dels nens i nenes.
  • El tercer punt que ens hem proposat és la mediació. Apropar els llibres als nostres fills/es mitjançant activitats com ara: clubs de lectura, intercanvis de llibres, tallers formatius per a famílies, sessions de contes per augmentar l’interès per la lectura i engrescar a tothom en l’hàbit a través del gènere que més els atrapi.

Contacte

Email: biblioteca@afalallacuna.cat


menjador

Què fem?

El nostre objectiu principal és treballar conjuntament amb l’escola i Ziga Zaga per aconseguir que l’estona del menjador formi part del projecte integral de l’escola. Donem veu a qualsevol inquietud que les famílies de l’escola puguin tenir sobre qualsevol aspecte relacionat amb el menjador i les activitats del migdia.
Per aconseguir aquests objectius hem definit les següents línies d’actuació: organització, entorn, personal, qualitat del menjar i sostenibilitat.

Com ho fem?

Organitzem tallers trimestrals adreçats a les famílies per tal de fomentar i donar a conèixer l’alimentació saludable (tallers de cuina, xerrades sobre alimentació saludable, tast d’aliments…) i també jornades de portes obertes per tal que les mares i pares puguin tenir l’oportunitat de conèixer en directe les estones de menjador dels seus fills i filles, així com de tastar el menjar.

Revisem els menús durant tot l’any. Fem reunions periòdiques amb l’escola i amb Ziga Zaga.

Vam participar en el projecte Ens ho mengem tot, amb l’escola i amb Ziga Zaga.

Treballem juntament amb la cuina en el projecte “BCN Comparteix el menjar” de l’ONG Nutrició Sense Fronteres, per donar el menjar preparat que sobra al menjador a persones sense recursos.

Algunes activitats fetes:

  • Xerrada sobre els “perills blancs” de l’alimentació.
    Taller de cuina per a infants.
  • Jornades de portes obertes per a pares i mares.
  • Enquesta de menjador a famílies de l’escola. Estem treballant amb l’escola per realitzar-la a tots els nivells (alumnat, monitores, professorat i cuina).
  • Visitem altres escoles per tal de conèixer l’espai del migdia i les seves propostes.

Contacte

Email: menjador@afalallacuna.cat


gegants

Què fem?

Des del nostre naixement l’any 2011, acompanyem als nostres Gegants i bèsties de La Llacuna, en Llacunet, en Jaumet i la Kira, a les diferents sortides i activitats culturals a les que l’escola és convidada. Des de l’any 2016 comptem també amb els nous membres de la família, els nostres capgrossos, que poden portar els més petits.

Podeu seguir les nostres activitats a:

facebook. geganterslallacuna

instagram. @sonllacuna

Com ho fem?

La Colla està formada per les famílies de l´escola, i els principals protagonistes són els nens i nenes que s’encarreguen de portar les figures als Cercaviles. Per acompanyar-les es va crear el grup de Tabalers, composat per pares, mares i alumnes de l’escola que amb el seu ritme alegre i juganer fa ballar al Llacunet, al Jaumet i a la Kira.

Vols ser membre de la Colla de Geganters o dels Tabalers? Només  heu d’omplir  la butlleta d’inscripció i fer-nos-la arribar al nostre correu Fes clic aquí!

Sortides anuals

  • Febrer – Cercavila de les Festes de Santa Eulàlia
  • Abril – Trobada de colles geganteres d’escoles de Catalunya
  • Maig – Cercavila escolar de les Festes de Maig del Poblenou
  • Setembre – Cercavila escolar de la Festa Major del Poblenou

Podeu seguir les nostres activitats a:  www.facebook.com/geganterslallacuna

Contacte

Email: gegants@afalallacuna.cat


mediambient

Què fem?

Organitzem els talls de carrers de davant l’escola, dins el moviment #RevoltaEscolar, de manera transversal amb altres comissions: junta, mobilitat, tabalers, biblioteca, festes…
Promovem activitats relacionades amb la sostenibilitat i el medi ambient a l’escola.
Fem seguiment de l’operació d’eliminació d’amiant de l’edifici històric (limítrof amb la Llacuna).
Informem sobre xerrades i activitats realitzades per entitats i persones del barri sensibilitzades amb el tema de la sostenibilitat.

Com ho fem?

Vam néixer tot just fa 1 any! Som un equip d’unes 7 famílies, que ens reunim i repartim els temes depenent de la disponibilitat i afinitat de cadascú. Tothom és benvingut!

Algunes activitats fetes:

  • Talls de carrer dins la #RevoltaEscolar: 29 de gener, 12 de febrer i març, 9 i 23 d’abril, 7 de maig i 4 de juny.
  • Sortida d’observació d’aus per la Superilla de Poblenou (amb l’alumnat de P-5)
  • Campanya “Texans pel Clima”.
  • Participació en la manifestació contra l’ampliació de l’aeroport (19 de setembre).

Contacte

Email: sostenibilitat@afalallacuna.cat


feminisma

Què fem?

La comissió d’educació feminista està formada per un grup de mares de l’escola amb ganes d’aportar una mirada de gènere dins L’AFA i dins l’escola.

Ens encarreguem d’organitzar activitats, xerrades i altres propostes amb l’objectiu d’acompanyar als nostres infants i a les seves famílies, a créixer de manera més igualitària, equitativa i justa per tots i totes El nostre objectiu és anar trencant esquemes i maneres de fer que la societat patriarcal en que vivim ens imposa i crea desigualtats, tensions i injustícies.

Com ho fem?

La nostra intenció és donar visibilitat les desigualtats de gènere que afecten tant a homes com dones de totes les edats, i donar alternatives educatives a les famílies per anar construint una societat més justa per als nostres infants.

 

Fem xerrades d’acompanyament a l’educació afectiva sexual, xerrades d’acompanyament a la pubertat i a la sexualitat. Proposem llistes de contes i llibres  que visualitzin els valors femenins i donin suport al creixement lliure d’estereotips de gènere empoderant a les nenes i proposant noves masculinitats. Volem implicar-nos en altres comissions per aportar una mirada de gènere transversal en totes les propostes de l’AFA.

 

Mensualment fem valoracions i aportem idees que comuniquem a la junta de l’AFA.

Algunes activitats fetes:

  • Xerrada “Com acompanyar la sexualitat dels infants” a càrrec d’Anna Salvia (psicòloga en educació i salut sexual).
  • Xerrada ”Acompanyament a la sexualitat” dirigit a famílies amb infants d’entre els 8 i els 12 anys a càrrec d’Anna Salvia (psicòloga en educació i salut sexual).
  • Xerrada “Com ho fem, amb el porno?” a càrrec d’Anna Salvia.
  • Xerrada “Prevencio’ d’abusos sexuals a la infantesa” a càrrec de la Julia Sanchez.
  • Llistat de contes i llibres que trenquen estereotips de gènere.
  • Accions de comunicació en dies claus.

Contacte

Email: educaciofeminista@afalallacuna.cat