Comunicat de l’AFA de l’Arenal de Llevant

Benvolgudes famílies,

Aquest diumenge dia 15 van tenir lloc les exèquies del Josetxu, qui va morir als 47 anys en un accident de trànsit molt a prop de l’escola, accident que moltes famílies vam presenciar. Des de l’Escola l’Arenal de Llevant volem traslladar el nostre condol a la seva família i amics, especialment a la seva parella Laia, el seu fill Asier, el seu soci i amic Adri, la seva companya Mireia i als seus estimats clients del Restaurant Tarannà.

El Josetxu passava cada matí per davant de l’escola per obrir al seu Restaurant Tarannà. Ho feia conduint la seva moto, una de les seves passions. Era una persona molt oberta que estimava i es feia estimar. Va venir de Navarra a Barcelona a la recerca dels seus somnis, somnis que va aconseguir. Va obrir el seu primer Restaurant Tarannà al barri de Sant Antoni amb molt d’èxit, projecte que després va traslladar al Poblenou juntament amb el seu amic i soci Adri. Va trobar la seva parella Laia i va tenir el seu fill Asier, amb qui gaudia moltíssim amb el futbol. Aquests somnis han estat truncats.

El seu accident és el segon accident mortal a la cruïlla Bac de Roda/Garcia Fària. És el quart accident mortal a l’entorn immediat de l’escola L’Arenal de Llevant, format pels carrers Provençals, Garcia Fària, Espronceda i Ramon Turró. Aquesta cruïlla és un dels deu punts amb més sinistralitat de tota la ciutat de Barcelona.
La seva mort s’afegeix a la de l’atropellament del passat dia 22 de gener a Bac de Roda/Pere IV i als sis ferits del greu accident del passat 3 de desembre a Bac de Roda/Diagonal. I a tota una llarga llista d’accidents al mateix tram del carrer Bac de Roda.
El punt exacte de l’accident és un dels punts on des de l’AFA i Fem Barri, col·laborant amb la plataforma Revolta Escolar, portem molts anys reclamant mesures, els darrers 2 anys de forma insistent. Ho hem fet amb talls de carrer, parkingday, reunions amb el Districte, campanyes de sensibilització, i un llarg etcètera.

Respecte al lloc exacte de l’accident, marcat com a 1.1.1 en la proposta concreta de mesures feta des de Fem Barri, i també per la resta de mesures, al mes d’abril passat ens van anunciar, en una reunió amb el Conseller del Districte, que:

– No està programada cap estudi ni actuació a l’entorn de l’escola. EnNo a zona 30 (obligada als entorns escolars).
– No duran a terme cap nova senyalització vertical.
– No a pintaran de verd l’asfalt.
– No posaran tanques.
– No a mouran ni ampliaran l’aparcament de bicicletes.
– No mouran uns metres la parada d’Autobús V31 i V27.
– No col·locaran cap Radar Informatiu.

Ens han negat totes les propostes de millora.  Ens han dit que NO a totes les mesures que recull el Programa Protegim Les Escoles del propi Ajuntament. NO A TOT.
Es va confirmar en Audiència Pública del Districte de Sant Marti, per veu del Regidor (David Escudé) i Gerent (Josep Garcia Puga), que les actuacions anunciades al 2.021 i programades per aquest 2022 a l’entorn de l’Escola l’Arenal de Llevant estaven suspeses per decisió del Districte, perquè no son prioritàries.

Davant d’aquest situació, D’INACCIÓ EN L’OBLIGACIÓ LEGAL DE PROTEGIR LES ESCOLES, que NOMÉS ES DONA, EN TOTA BARCELONA, AL DISTRICTE DE SANT MARTÍ i amb conseqüències dramàtiques per a les persones usuàries del Carrer Bac de Roda, us comuniquem que des de l’AFA i Fem Barri continuarem amb totes les accions que estiguin a les nostres mans per pacificar l’entorn de l’escola, i que sol·licitem i sol·licitarem la vostra col·laboració PER UNS ENTORNS ESCOLAR SEGURS I PACIFICATS!

Comissió Fem Barri, AFA Arenal de Llevant