Iogurt sense sucre

Iogurt sense sucre

Des del dia 8 de febrer posem en marxa una primera acció que respon als principis d’alimentació saludables. Canviem el iogurt ensucrat per iogurt sense sucre. En aquest article us volem explicar els avantatges d’aquest canvi sobretot a nivell d’hàbits saludables però també a nivell de compromís social.

PER QUÈ IOGURTS SENSE SUCRE?

El sucre és una substància amb un perfil nutricional molt baix i augmenta el nombre de calories que s’ingereixen.

Hem de menjar el mínim sucre possible, tal com indica la guia “Petits canvis per menjar millor (Generalitat de Catalunya)”, i la guia “L’alimentació Saludable en l’Etapa Escolar (2020)”, on es fa especial èmfasi en la importància de reduir la ingesta de sucre en l’etapa escolar.

A l’Espai Migdia eduquem per als hàbits alimentaris saludables, i menjar sense sucre és un d’aquests hàbits. Eduquem també el paladar perquè s’acostumi als gustos originals (naturals) dels aliments.

Això és molt important perquè és un aprenentatge que ens acompanya tota la vida. El iogurt ja aporta naturalment la lactosa que també és de la família dels sucres, no cal afegir res més.

Segons Guia alimentació saludable a l’etapa escolar (2020) de la Generalitat de Catalunya: A l’escola, per tal de reduir l’impacte ambiental associat a la utilització d’envasos i plàstics, i d’aliments fora de temporada o que han de recórrer  llargues distàncies també es proposa entre d’altres coses, escollir iogurts (i altres làctics no ensucrats) de proximitat i que garanteixin pràctiques més respectuoses amb els animals i el medi ambient.

No és necessari consumir sucres afegits de cap tipus, ja que la glucosa que necessita l’organisme com a font d’energia prové, fonamentalment, dels aliments farinacis (pa, patata, pasta, arròs…), les fruites (senceres), algunes hortalisses, els llegums, i la llet i el iogurt.

Per tant, la mesura de donar iogurts sense sucre a l’escola ens ajuda a educar pels hàbits alimentaris saludables i lluitar contra l’obesitat infantil.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) també recomana limitar el consum de sucres a menys del 10% de la ingesta calòrica total, el que suposa un màxim de 50 grams al dia. També afegeix que si reduïm la ingesta d’aquests sucres per sota del 5% (25g/dia), obtindrem beneficis per la salut addicionals.

I això està passant? Doncs no, ni de bon tros!

Segons unes enquestes realitzades durant el 2012-2014 per l’AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició), es conclou que en la població infantil i adolescent la ingesta mitjana de sucre és de 95,1g/dia, fet que suposa el 21,5% de l’energia total diària.

Finalment us donem les gràcies per acompanyar-nos en aquest canvi que suposa un esforç i reclama paciència tant els infants com a les monitores i monitors del menjador. Creiem que com a famílies podem encoratjar els nostres fills i filles a acceptar el canvi per a millor.


També us pot interessar…