Recomanacions literàries d’hivern pels grans (4t, 5è i 6è)

 

Recomanacions literàries per les festes de Nadal 2023

Des de la Comissió Biblioteca mixta de l’escola i l’AFA, formada per mestres i famílies, pensem que un llibre sempre és un bon regal. Per això, us fem arribar aquesta selecció de títols, que pensem que poden ser una bona opció per regalar durant aquestes festes. Veureu que són propostes ben diverses i per a totes les edats. Esperem que us agradin i que gaudiu de la lectura en família!

«Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre» Emily Dickinson.

GRANS (4t, 5è i 6è)

 

MURGO, ANTONIA.
Miss desembre i el club de la lluna.
Nordica Libros, 2023.

Miss Desembre busca feina, però totes les seves experiències laborals han acabat en fracassos estrepitosos tan bon punt han començat.

Un dia que respon a un anunci per treballar com a mainadera, descobreix que el seu cap no és sinó l’Home del Sac, que busca algú que cuidi el seu fill Corbin, un nen irritant que sap transformar-se en fum i amagar-se entre les cendres.

Una nit, els esdeveniments prenen un caire inesperat: la Desembre descobreix un detall molt interessant sobre la família per a la qual treballa, i tres desconeguts irrompen a la casa…

Un conte de fades fosc que segueix els passos de la millor tradició clàssica.

 

 

 

ROMERO, Soledad; BLASCO, Julio Antonio.
Espies mítics.
Zahorí, 2023.

Després de Robatoris de llegenda i Grans fugues de la història, ens endinsem en el fascinant món dels espies.

L’espionatge, l’activitat de reunir informació secreta, és tan antic com la civilització mateixa. Vet aquí dotze dels espies més famosos de la història, des de Felip II i la seva xarxa mundial d’espies fins a Ramon Mercader, l’agent secret assassí de Trotski, passant per Richebourg, l’espia que mesurava 58 centímetres, la ballarina i espia Mata Hari o Sidney Reilly, l’«As d’espies», que es diu que va inspirar el personatge de James Bond.

 

 

HANS, Peter Richter.
El meu amic Friedrich.
LA MAGRANA, 2011.

(disponible en castellà)

En Friedrich és aparentment un noi com tots els altres. Fill únic de pares comprensius, va a l’escola amb el seu millor amic que, a més, viu al mateix edifici. La seva vida transcorre sense ensurts fins que, de sobte, comencen a succeir coses estranyes al voltant de la seva família. El pare perd la feina, un grup de gent exaltada entra a casa seva i trenca tot el que troba al seu pas i fins i tot l’obliguen a canviar d’escola…

I tot perquè en Friedrich es jueu i viu a Alemanya en temps de Hitler.

 

 

 

 

 

SATTOUF, Riad.
Los cuadernos de Esther: Historias de mis 10 años.
Sapristi Editorial, 2017.

La protagonista es diu Esther, té 10 anys, els ulls grans i un serrell bufó. A punt de començar 4t de Primària a la seva escola de París, es pregunta a diari per milers de qüestions que preocupen a una nena de la seva edat: l’amistat, l’embaràs de la seva mare, els atacs terroristes, els jerseis de coll alt, les malalties.

 

 

 

 

 

MACHADO, GERMÁN.
Úrsula.
Algar, 2023.

(disponible en català)

Aquesta novel·la explica l’aventura d’una nena que passarà l’estiu amb els seus avis en un poble dels Pirineus, allunyat de les rutines de la ciutat i dels problemes dels pares. Però hi ha el perill d’una óssa al voltant, degut a un programa de recuperació de l’ós bru, i això farà que hi visquin en alerta a qualsevol moviment, dia i nit. L’estiu de l’óssa. L’estiu de la cabreta Úrsula.

És un llibre bonic, fresc, que destaca per la seva senzillesa i agilitat de la narració. Una història ben narrada amb una trama que et manté l’atenció i un final tendre amb el naixement de la cabreta i el significat del nom escollit.

 

 

 

 

 

GREENER, Rachel.
Em faig gran.
Bindi Books, 2023.

Fa temps vas ser una criatura ben petita; ara ets un nen o una nena, i per molt extraordinari que et sembli, qualsevol persona adulta que veus va ser un infant com tu! Estàs creixent, el teu cos experimenta canvis i d’aquí a poc arribaràs a la pubertat. Fer-se gran es extraordinari i com més coses en sàpigues, millor! Una guia honesta i inclusiva que esdevindrà una bona eina per parlar, grans i petits, dels canvis en la pubertat. 

UNA GUIA INCLUSIVA SOBRE LA PUBERTAT I ELS CANVIS EN EL TEU COS, que combina molt bé la rigorositat dels continguts amb una estètica fresca i amable.

 

 

 

LOWRY, Lois.
Els Willoughby.
Meraki, 2023.

Els Willoughby explica la història d’una família molt poc exemplar en què els pares –ens recorden els de la Matilda de Dahl– no suporten els seus tres fills, i els fills fan pinya contra ells.

Després d’una divertida confabulació, els pares decideixen marxar de viatge deixant els infants amb una institutriu i posant la casa a la venda. Els infants, que a més de divertits són enginyosos, troben en la institutriu una aliada contra les injustícies comeses pels pares. A prop de casa seva hi viu un personatge milionari que ha perdut la dona i el fill, o això sembla…

 

 

 

 

FUPZ AAKESON, Kim; BREGNHOI, Rasmus.
En Marc i en Moha.
Takatuka, 2023.

Traslladar al còmic les vivències i la relació d’amistat de dos nois d’orígens culturals diferents, sense convertir aquesta qüestió en un aspecte central de les diferents històries, és una de les principals virtuts d’aquesta innovadora sèrie de còmic.

Els diferents capítols ens mostren dos nois pletòrics d’energia que es deleixen per descobrir els seus límits i els del seu entorn. Aficionats als videojocs, al futbol, a les bromes i a provocar-se mútuament, l’aparent duresa dels dos protagonistes s’ensorra davant dels reptes que ells mateixos es posen.