Recomanacions literàries d’hivern pels mitjans (1r, 2n i 3r)

Recomanacions literàries per les festes de Nadal 2023

Des de la Comissió Biblioteca mixta de l’escola i l’AFA, formada per mestres i famílies, pensem que un llibre sempre és un bon regal. Per això, us fem arribar aquesta selecció de títols, que pensem que poden ser una bona opció per regalar durant aquestes festes. Veureu que són propostes ben diverses i per a totes les edats. Esperem que us agradin i que gaudiu de la lectura en família!

«Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre» Emily Dickinson.

MITJANS (1r, 2n i 3r)

 

WAHL, Phoebe.
La petita bruixeta Hazel.
Savanna Books, 2022.

La petita bruixeta Hazel és una petita cuidadora que viu al bosc i ajuda a les criatures, grans i petites.

És una exploradora agosarada, molt treballadora i molt bona amiga.

En aquest volum de 4 històries la petita Hazel rescata un ou abandonat, va a navegar per un riu amb canoa, resol un misteri d’una soca encantada que terroritza als seus amics del bosc. Però quan la petita Hazel necessita ajuda per a ella mateixa, aconseguirà a temps?

 

 

VOLA, Noemi.
La malaurada vida dels cucs.
El Zorro Rojo, 2022.
(disponible en castellà).

«Això dels cucs no acaba d’interessar gaire a ningú. Heu de saber que els llibres sobre ells són d’allò més avorrits per a la majoria de lectors.» Així comença aquest breu tractat d’història natural que, pàgina a pàgina, ens introdueix al fascinant, i gens avorrit!, món dels cucs, uns éssers en aparença insignificants, ignorats per la ciència, la cultura, i fins i tot per la societat.

Potser et sorprèn saber que el cuc de terra té una forma canviant, que el confonen sovint amb una eruga, que l’apassiona fer galeries subterrànies, menja escombraries i està indefens davant dels seus molts depredadors, però, fins i tot així, aquest invertebrat va sobreviure als dinosaures.

 

 

BARNETT, Mac; KLASSEN, Jon.
Les tres cabretes i el trol.
Andana,

Una nova versió de Mac Barnett d’un conte popular d’origen noruec en el qual l’enginy del més petit, en aquest cas la cabreta més petita de la família Gruff, es posa a prova per sortir-se’n d’un moment complicat, quan el trol que viu sota el pont li diu que se la vol menjar.

L’ambició del trol, que s’ho té una mica massa cregut, fa que no s’adoni de la trampa que la petita li ha parat. Una història de mesures i desmesures per riure i riure-se’n dels que fan por, perquè també se’ls pot vèncer sense força.

Un tàndem d’autors molt premiat, que sempre ens fan riure i pensar alhora, amb una traducció excel·lent d’un conte rimat molt adient perquè el llegeixin de manera autònoma els infants que s’inicien en la lectura i molt gratificant per ser llegit en veu alta per part de l’adult, per l’expectació que genera.

 

 

CARDOZO, NAT.
Origen.
El Zorro Rojo, 2023.
(disponible en castellà).

Tots som un i habitem el mateix planeta; d’aquesta idea parteix el llibre, en el qual cada doble pàgina ofereix una mirada actual i estimulant de més d’una vintena de pobles originaris.

En aquests pobles preval el sentit comunitari de la vida, que es basa en la reciprocitat, la solidaritat i l’ajuda mútua, a evitar l’excés i honrar el que es rep.

A més, els pobles indígenes custodien el 80 % de la biodiversitat terrestre; són els primers conservacionistes de l’entorn natural que habiten.

 

 

STARKOFF, Vanina; CASTEL-BRANCO, Inês.
Gràcies, Mare Terra!
Akiara Books, 2022.

El Thanksgiving Address dels Haudenosaunee (o Confederació de les Sis Nacions Iroqueses) és molt més que un poema, un discurs o una pregària: és un gran cant de salutació i agraïment a tots els éssers vius, recitat col·lectivament al matí, des de fa segles, en un territori que abraça part del que avui són els Estats Units i el Canadà.

Constitueix també un inventari del món natural, on s’agraeix a cada element de l’ecosistema tot el que aporta al prodigi de la vida.

 

 

 

 

 

 

BEAULIEU, Baptiste.
Les persones són belles.
Ed. Hachette, Col·lecció Petalletres Actualitat, 2023.

Mira’t en el mirall i estima a la persona que veus en ell. «T’explicaré un secret: un ésser humà és com una història. I conèixer aquesta història ho canvia tot». Amb aquestes paraules, Papou li ofereix a la seva neta el millor regal: mirar més enllà dels cossos de les persones i descobrir que tant elles com les seves històries són importants. I úniques.

Meravellós llibre, inspirador i poètic tant pel text com per la imatge, que contagia al lector del desig de viure, d’estimar i de mirar-se i mirar a l’altre amb gentilesa.

 

 

 

PÉREZ, Maite; TORRES, Xaviera; BOSSIO, Paula.
Dormir a pata suelta.
Flamboyant, 2023.
(disponible en català).

Dormir a pata suelta es un àlbum il·lustrat que recull les singularitat de cada espècie animal a l’hora de dormir.

Sorprenents peculiaritats que despertaran l’interès dels lectors a partir de 7 anys, com per exemple que els cetacis son els mamífers que menys dormen: amb mitja hora al dia en tenen prou; o els pops i les sèpies, que per a descansar tanquen els ulls i de sobte, ¡la seva pell canvia de color!

Un llibre fascinant per tenir a casa i per a regalar a petits i grans.