Xerrada: OMG, Pantalles! Tecnologies al servei de qui?

Actualment, estem immersos en un intens debat sobre l’ús de pantalles i dispositius mòbils en la infància i adolescència. Aquesta introducció de la tecnologia en edats primerenques ha generat preocupacions i límits en el model de digitalització actual. Això ha obert la capsa de pandora sobre la societat digital que estem construint, amb un especial focus en els més petits i petites.

S’han manifestat algunes de les principals preocupacions i límits d’un determinat model de digitalització, on la ciutadania ha tingut poc impacte fins ara. És una bona notícia que s’estigui obrint el debat ciutadà, on amb la participació de la comunitat educativa, les administracions, les organitzacions socials i la ciutadania explorant un terreny ple d’interessos i necessitats diverses. Davant d’un problema complex, no hi ha solucions senzilles, però és crucial abordar el debat amb totes les veus. Això és democràcia.

Amb el cicle «Créixer entre pantalles? Educació, tecnologies i democràcia», volem explorar críticament els models de digitalització i la seva relació amb la infància i l’adolescència. Mitjançant el diàleg i l’escolta de diverses veus, busquem crear un espai participatiu per analitzar problemes, impactes, riscos i oportunitats. Destaquem la importància del benestar digital, els drets fonamentals i digitals, abordant qüestions com el control sobre plataformes digitals, impactes a la salut, educació en drets digitals i una digitalització democràtica. A més, considerem la desigualtat en l’accés a la tecnologia i destaquem la mirada de les i els adolescents en l’abordatge de la qüestió. T’animem a participar en aquest espai de debat obert al Canòdrom per explorar aquestes qüestions i identificar possibles camins de futur. Paral·lelament, incorporarem la veu dels adolescents mitjançant una sessió de cocreació per detectar riscos i potencialitats de les tecnologies digitals. Serà possible trobar punts en comú?


Quin model tecnològic hi ha darrere de l’actual situació?

Avui dia els dispositius digitals estan al centre de les activitats quotidianes. La infància i l’adolescència, com etapes vitals de desenvolupament i formació personal, són especialment sensibles a l’hora d’incloure les tecnologies digitals. Com s’està fent? Com s’articula la interacció que fan amb les pantalles? Quin impacte té aquesta relació?

Ens plantegem com aquestes qüestions responen a un model tecnològic global, on hi ha agents amb una gran capacitat de decisió, administracions públiques amb recursos i capacitat d’incidència i una ciutadania preocupada i cada cop més organitzada que vol decidir com les tecnologies entren a la vida de les seves filles i fills. En aquesta primera sessió del cicle «Créixer entre pantalles? Educació, tecnologies i democràcia» compartirem espai amb Tamara Fernández , de la Plataforma Adolescència lliure de Mòbils de PoblenouMercè Botella, de Som ConnexióSandra Gómez, de la Fundació Ferrer i Guàrdia i amb la iniciativa Fembloc. Entre totes compartirem coneixements i experiències per entendre i endinsar-nos en aquesta convivència complexa.

CLIQUEU AQUEST ENLLAÇ PER  MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS