27 març Com consumir menys energia a casa i viure millor
Amb la pujada contínua del cost de l’energia moltes famílies no ens podrem fer càrrec de la nostra “hipoteca energètica” aquest hivern. Es fa difícil escalfar les cases per tenir un nivell bàsic de confort i benestar i poder-ho pagar.
Et trobes en un moment econòmic complicat? Coneixes els teus drets energètics? La Llei 24/2015 prohibeix a les companyies tallar el subministrament a les llars vulnerables i les obliga a mantenir el servei mentre duri la situació de dificultat econòmica.
D’altra banda, com podem abaixar el nostre consum d’energia? A continuació et donem alguns consells.
Guanyem el fred!
El problema: generalment les nostres cases estan mal aïllades, amb la qual cosa la temperatura de les parets i finestres sol ser molt baixa quan fa fred a fora i la casa perd molta escalfor.
La solució: si tenim persianes, abaixem-les a la nit i així perdrem menys escalfor per les finestres. També podem fer servir cortines denses o materials càlids i penjar-los a les parets que donen a l’exterior (deixant lliures els radiadors!).
A mitjà termini la millor solució és aïllar la casa, amb un aïllament tèrmic continu i sense interrupcions, i canviar les finestres amb fusteries i vidres aïllants. Si vius en un edifici i la comunitat de veïns es posa d’acord, actualment hi ha subvencions de fins a un 60% per posar aïllaments, canviar finestres, posar sistemes de ventilació eficients, etc.
El sol escalfa i (de moment) és gratis
El problema: de vegades no ens adonem que el sol que entra per les finestres ens proporciona calefacció gratuïta.
La solució: si la nostra ubicació ho permet, podem aprofitar aquesta font d’energia gratuïta i assegurar que el sol pugui entrar per les finestres de les façanes que donen a l’est, al sud o l’oest durant el dia (apujant persianes i obrint cortines).
Les infiltracions d’aire
El problema: l’aire entra a casa per totes les fissures que hi ha a les parets i sobretot per portes, finestres i caixes de persianes.
La solució: podem intentar identificar les filtracions d’aire a les portes i finestres i tapar-les amb cintes o rivets. Ara bé, hem d’assegurar-nos de ventilar periòdicament, obrint les finestres, preferentment quan fa més calor a fora i quan està apagat el sistema de calefacció! La manera més simple és comprar un sensor que mesuri la concentració de C02 de l’aire interior i quan la concentració pugi a més de 1.000 ppm, obrir finestres i ventilar!
Aigua calenta sanitària
El problema: durant l’hivern l’aigua que ens arriba de la xarxa a casa és més freda que a l’estiu, perquè la temperatura del sòl per on passen les canonades és més baixa. En conseqüència, augmenta la despesa d’aigua calenta sanitària.
La solució: podem usar dutxes de baix cabal i/o col·locar aeradors o reductors de cabal a la sortida de les aixetes. Això ens pot estalviar fins a un 50% de l’aigua i un 50% de l’energia que necessitem per escalfar-la.
Consum elèctric: com el podem reduir?
El problema: a vegades deixem equips encesos o en espera (stand by) quan no cal, i tenim equips vells que consumeixen molta electricitat (bombetes, electrodomèstics, etc.).
La solució: cal fer servir un lladre o una regleta de connexió que englobi diversos aparells (p. ex.: l’ordinador, l’encaminador (router) i la impressora) i desconnectar-la al marxar de casa i/o a la nit. També hem de desendollar tots els aparells que no es facin servir, com ara carregadors, l’espremedora, etc., ja que consumeixen tot i no usar-los.
D’altra banda, si un dispositiu s’espatlla (una bombeta o la rentadora) i no el podem reparar, la millor opció és comprar-ne un amb la màxima qualificació d’eficiència energètica, A+++. Consulteu l’etiqueta energètica a l’hora de triar el producte. Potser serà una mica més car que altres equips menys eficients, però s’amortitzarà amb l’estalvi d’energia en el futur.
L’energia aerotèrmica és la bomba!
El problema: el sistema més comú de calefacció i producció d’aigua calenta és la caldera de gas. El gas mai podrà ser renovable; en canvi, l’electricitat sí que pot ser 100% renovable. Una dada: el 2021 el 47% de l’electricitat a l’Estat espanyol venia de fonts renovables i en el futur hauria d’arribar al 100%. El gas, a més a més, generalment ve de països llunyans, cosa que ens fa dependents d’aquests països i de la seva situació. Per tant, quan hi ha guerres o disputes pel control de recursos, la nostra factura s’incrementa.
La solució: una bomba de calor aerotèrmica és un equip que extreu calor de l’aire exterior i la transfereix a l’aigua, que podem fer servir per a la calefacció i producció d’aigua calenta. Són equips eficients que no generen emissions dins de les ciutats (tot i que sí a les centrals tèrmiques).
Si ens estem plantejant una reforma tèrmica a casa o a l’edifici, actualment hi ha subvencions de l’Ajuntament de Barcelona de 3.000 € o fins a un 60% del cost per posar una bomba de calor aerotèrmica en substitució de calderes de gas o gasoil.
L’energia solar fotovoltaica: generar la teva energia a partir del sol
El problema: 5 empreses generen aproximadament un 90% de l’electricitat a l’Estat espanyol i són les mateixes 5 empreses que venen aproximadament el 90% de l’electricitat al mercat. Vivim en un dels països europeus amb més hores de sol, tot i que hi ha més plaques fotovoltaiques instal·lades a les cobertes de cases a Alemanya que aquí… És de bojos!
La solució: si tens la possibilitat d’instal·lar plaques fotovoltaiques a casa teva (l’anomenat “sistema d’autoconsum amb injecció a xarxa”) o al teu edifici (“sistema d’autoconsum col·lectiu amb injecció a xarxa”), pots reduir la teva factura de la llum i les emissions de CO2. També existeixen cooperatives o empreses comercialitzadores que venen electricitat procedent d’energia 100% renovable, com Som Energia.
No es pot millorar el que no es mesura
El problema: sabem quant gastem en electricitat, calefacció i aigua? Moltes vegades només som conscients que paguem cada vegada més. I per entendre la factura de la llum has d’estudiar un doctorat…
La solució: podem portar un seguiment mensual dels comptadors de llum, gas i aigua per recollir una mica d’informació del nostre consum real, ni que sigui mínima (ja sabem que entre la feina, els nens i tota la resta, no sempre tenim temps per a això!). Així sabrem per on se’ns “escapa” l’energia i podrem actuar en conseqüència. Una bona opció és contractar la llum amb una cooperativa com Som Energia, que cada 6 mesos t’envia un informe que analitza el teu consum i et fa algunes recomanacions per reduir-lo.
Esperem que aquests consells us serveixin. Viure millor amb menys energia és més important que mai!
També us pot interessar…
Ajuntament de Barcelona – Habitatge: Drets energètics
Ajuntament de Barcelona – Habitatge: Els Punts d’Assessorament Energètic
Ajuntament de Barcelona – Ajuts a la rehabilitació energètica
Som Energia
Barcelona Energia