La Festa de les Cultures escalfa motors i en parlem amb el Patrick Kappert

[vc_row 0=””][vc_column 0=””][vcex_spacing size=”40px”][vcex_heading source=”post_title” tag=”h4″ color=”#838383″ font_size=”30″][vcex_spacing 0=””][vc_single_image image=”7858″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column 0=””][vc_column_text 0=””]S’acosta el mes de maig i, com cada any, la Festa de les Cultures: Una festa on hi participen les famílies per donar a conèixer les diferents cultures i tradicions que formen part de l’escola. I a més, oberta al barri!
Aquest any serà el 4 de maig. Save the date!![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column 0=””][vc_column_text 0=””]

L’any passat es van celebrar 10 anys de la Festa i és per això que volem explicar com va començar tot, com ha anat evolucionant i algunes curiositats d’aquesta festa tan autèntica. El Patrick Kappert, l’impulsor de la iniciativa,  ja no està a l’escola, però hem pogut parlar amb ell  perquè ens expliqui com van ser els inicis.

ELS INICIS

Tot va començar  en paral.lel als inicis de l’escola, quan encara hi havia pocs alumnes i tothom es coneixia. En Patrick, d’origen holandès i aleshores pare de P3 i P4,  va ajudar a donar forma i a tirar endavant una iniciativa que ja s’havia anat proposant entre alguns pares i mares. Al 2008 i durant una conversa entre en Patrick i un pare amb fills d’origen xinès, va sorgir la idea que podria ser maco fer alguna activitat pels nens relacionada amb les diferents cultures que es troben de l’escola. En Patrick va traslladar la iniciativa a un grup de pares que tenien un equip de futbol a on hi jugaven també pares catalans – com en Sergi Santiago, que encara és l’actual presentador de la Festa de les Cultures -, australians, italians, belgues, irlandesos i conjuntament van anar donant forma a la proposta.

Finalment al 2008 es va organitzar la primera Festa de les Cultures amb l’objectiu que els nens i nenes gaudissin i poder donar a conèixer una petita mostra de cada cultura.

Es va tenir clar des d’un bon començament que un dels objectius principals de la festa havia de ser que les famílies d’arreu del món es sentissin part d’una comunitat i poguessin compartir i donar a conèixer els seus països d’origen. Una mostra d’integració i convivència.

Participar-hi era molt senzill i es va coordinar d’una manera molt anàrquica i espontània. Cada cultura s’organitzava per muntar una taula i a la vegada tothom col.laborava de manera natural durant el muntatge o a l’hora de recollir. Durant la festa, cada país va oferir menjars típics i alguna activitat pels infants. Es van preparar els “passaports de la festa” pels infants, perquè cada cultura hi marquès un segell un cop haguessin fet l’activitat proposada i gairebé cada taula es va preparar una actuacióVa ser un èxit.

Per a la segona edició, es va canviar l’horari i es va passar a la tarda, tal i com és ara. També es va proposar fer la festa temàtica: amb un motiu com a fil conductor, cada cultura s’organitzaria lliurement per presentar propostes interessants. Les primeres temàtiques varen ser: art, arquitectura, invencions, animals, jocs tradicionals…  Es van convidar als diables i als gegants i això va ajudar a que la festa s’obrís al barri.

Seguint el model de la primera, la festa va anar creixent i creixent i no va ser fins al cap d’uns anys que es va col·locar una barra amb servei de bar. Al 10è aniversari de l’escola la festa es va organitzar conjuntament. Per aquella edició especial fins i tot vam tenir actuacions professionals que van tenir molt d’èxit, com la de la Marinah de Ojos de Brujo.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column 0=””][vc_column_text 0=””]

L’EVOLUCIÓ

Els primers cinc anys el Patrick recorda que hi va haver unes actuacions molt espectaculars com la de Brasil, mostrant la capoheira, el Perú o l’Aragò amb unes danses típiques impressionants. La festa es va anar consolidant i es va decidir que cada any s’escolliria una cultura per donar-li més visibilitat i que fos protagonista amb una actuació especial. També es va animar a les famílies de les noves generacions a participar i s’hi van apuntar de seguida!

L’any passat, la festa va arribar al 10è aniversari. Per celebrar-ho, recuperant la idea de crear comunitat, es va organitzar un dinar de germanor obert a tothom, que va tenir molta participació. Aquest any es tornarà a repetir ja que és una manera d’escalfar motors i ajuda a que la jornada encara sigui més festiva. A més d’aquesta manera els organitzadors de cada taula poden gaudir tranquil·lament de festa abans de la mostra de la tarda.

Per aquest especial aniversari va actuar un grup de Brasil i també es va fer la cançó de celebració del 10è aniversari.

Tot i que a diferència dels inicis ara es fan més reunions i hi ha més coordinació, La Festa de les Cultures segueix organitzant-se de manera fàcil ja que finalment cada cultura s’organitza com considera, un cop s’escull un tema. Tot i així hi ha una comissió que s’encarrega de gestionar la logística comú, com llogar l’escenari, la barra del bar, l’equip de música, la venda de tiquets pel dinar, etc.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column 0=””][vc_column_text 0=””]

LES NOVETATS D’ENGUANY

De moment hi ha 18 cultures confirmades que participaran a la festa: Argentina, Bolívia, Brasil, Catalunya, Colòmbia, Cuba, Euskadi, França, Holanda, Itàlia, Macedònia, Marroc, Mèxic, Regne Unit, Senegal, Suècia i València.

Aquest any la festa es farà el 4 de maig i el tema seran les CURIOSITATS i els FETS DIFERENCIALS!!

S’introdueixen algunes novetats:

  • Hi haurà 2 presentadors: el veterà Sergi Santiago que ha fet de presentador des de els inicis de la festa, aquest any tindrà la col·laboració d’un altre speaker.  
  • Taula dels alumnes: els grans (4t. 5è i 6è) presentaran un treball molt interessant que han preparat durant el curs i que de ben segur us sorpendrà.
  • Banda sonora: es prepararà una banda sonora amb unes quantes cançons de cada país perquè que vagi sonant durant la festa.
  • Dinar de germanor: tot i que no és una novetat d’aquest any, és una iniciativa recent que ha tingut bona acollida. A les 14h tindrà lloc el dinar, encara que s’acostuma a arribar abans per ajudar a preparar-ho. Tot seguit començarà la festa, de 17 a 21h. Ziga Zaga s’encarregarà de preparar el dinar a la mateixa cuina de l’escola. Es faran 2 menús i els tiquets es posaran a la venda des de principis d’abril, amb un mes d’antelació. També es proposarà una llista perquè la gent s’hi vagi apuntant i poder anar fent una previsió més ajustada. Igual que l’any passat, el menjar que sobri es portarà al menjador social Gregal de la rambla Prim.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column 0=””][vc_column_text 0=””]En Patrick, que encara ve a la Festa, creu que encara hi falten propostes pels més grans, per tant troba molt positiu les novetats d’aquest any amb la participació dels alumnes. 
Properament us donarem quatre pinzellades sobre algunes de les cultures que participaran enguany i que prometen que tornarà a ser una festa única.
Us hi esperem![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]