15 maig El Llacunet, la Kira i en Jaumet exposats a Can Saladrigues durant les festes de Maig
El Llacunet, la Kira i en Jaumet exposats a Can Saladrigues durant les festes de Maig
Un any més, el barri del Poblenou fa la Festa de Maig. Les entitats del barri, agrupades en la Coordinadora d’Entitats del Poblenou i l’AFA de la Lacuna hi participa amb el Llacunet, la Kira i el Jaumet com a representants.
Exposició de les figures d’imatgeria de les escoles
Del 13 al 23 de maig, a la Sala d’Actes de Can Saladrigas.
Aquests dos últims cursos, les tres han estat confinades a l’escola i tenien moltíssimes ganes de sortir, així que quan les van convidar a anar a Can Saladrigues no s’ho van pensar ni dues vegades i allà estaran fins el 23 de maig.
Segur que es posen molt contestes si passeu a saludar-les, us hi feu una foto amb elles i la compartiu al facebook de l’AFA
Qui son el Llacunet, la Kira i el Jaumet?
El Llacunet i el Jaumet que són dos personatges fets en cartró pedra, dissenyats per l’alumnat de l’escola. El Llacunet és una mulassa i el Jaumet és un gegantó.
L’última en arribar va ser la Kira, una drac de dos caps, dissenyada també per un grup de nens i nenes de l’escola.
La Colla de tabalers i geganters de l’AFA participa a totes les festes del barri, a les de caire més tradicional de la ciutat i a diferents trobades geganteres d’arreu de Catalunya.
Altres activitats sobre dracs i bèsties
Contes a la vora dels Dracs
Dijous 20 de maig, 17.30h, Can Saladrigas
Envoltats de dracs i bèsties fantàstiques podeu escolatar “Shhh! 3 contes d’en Chris Haughton’, a càrrec de Martha Escudero, acompanyats del Valsos poètics d’Enric Granados.
Organitza: Biblioteca del Poblenou, Manuel Arranz
Despertada de les Bèsties Fogueres
Divendres, 21 de maig, 19h, al pati de la Xemeneia, Can Saladrigas
Veniu a fer soroll !! porteu sonalls i cassoles. Cal fer molt de xivarri per despertar les bèsties fogueres.
Espectacle amb el públic assegut amb mascareta obligatòria. L’ús de pirotècnia serà merament testimonial.
– Reserva d’entrades mitjançant aquest formulari
Centre d’Imatgeria Festiva de Sant Martí – Can Saladrigas
La imatgeria festiva compta amb una notable vitalitat al Poblenou. A les Festes de Maig, a la Festa Major del Poblenou i en altres trobades lúdiques que formen part del calendari festiu, com el solstici d’hivern, passegen pels carrers del Poblenou els gegants, els dracs, els capgrossos, la víbria, el popular lloro del 36, El Fènix… Des de l’any 2009 tot el que té a veure amb la imatgeria festiva al Poblenou té un lloc de trobada: Can Saladrigas, una antiga fàbrica del carrer del Joncar que va ser recuperada com a equipament cultural. El Centre d’Imatgeria Festiva de Sant Martí, una iniciativa de la Colla del Drac del Poblenou i de la Colla dels Gegants del Poblenou, es troba a la planta baixa d’aquest equipament. Consta d’una exposició permanent de totes les figures d’imatgeria festiva del Poblenou, espais per fer-hi reunions i activitats, un buc d’assaig per a músics i un taller de reparació i construcció de figures d’imatgeria.
A més d’oferir diversos serveis, el Centre d’Imatgeria Festiva de Sant Martí du a terme una programació d’activitats amb l’objectiu de donar a conèixer al públic en general, i especialment a les generacions més joves, les disciplines que conflueixen en la imatgeria festiva: la creació plàstica, la música, la coreografia, el teatre popular i l’organització associativa.
Programa de les Festes de Maig 2021
La primera activitat és la recollida de la Penyora de Foc. Cada any, la colla del Drac del Poblenou honora alguna entitat del barri dipositant-li un trofeu amb la imatge de l’Estarrufat, el drac del Poblenou. Aquest trofeu és recollit quinze dies abans de les festes i portat a Can Saladrigas, on es pot veure exposat.
D’ençà de fa quatre anys que la festa inclou una iniciativa cultural anomenada ‘la Flor de Maig’. És un espai de creació i de llibertat dels artistes poblenovins que, d’aquesta manera, col·laboren a eixamplar l’aspecte cultural de les festes amb les flors com a símbols de llibertat. L’encarregat del projecte d’enguany és el fotògraf i arquitecte Jordi Mestrich. L’obra es pot adquirir en format litografia, punt de llibre i samarreta.
Del 13 al 23 de maig, la imatgeria festiva de les escoles del barri s’exposarà a la Sala d’Actes de Can Saladrigas.
El dijous 20 la festa començarà amb l’explicació de contes a la vora dels dracs del barri, a càrrec de Martha Escudero amb els valsos poètics d’Enric Granados. L’aforament és limitat i, per tant, l’entrada serà en estricte ordre d’arribada a la Biblioteca del Poblenou (c. del Joncar, 35).
El divendres 21 a les 19 h al pati de Can Saladrigas tindrà lloc la Despertada de les Bèsties Fogueres, una activitat on caldrà portar sonalls i cassoles per fer molt de xivarri i despertar les bèsties del barri. Cal reservar entrada al web del Drac del Poblenou.
El dissabte 22 a les 12 h al pati de Can Saladrigas, enlloc de la cercavila de música, hi haurà una Audició dels grups de música de la colla del Drac. Cal reservar entrada al seu web. A més, de 10 a 14 h la colla tindrà una paradeta davant de Can Saladrigas. Per acabar la jornada, a les 21 h es lliurarà virtualment la Penyora de Foc a l’associació Fotoclub Poblenou, que a les 21.30 h donarà pas al Correfoc als terrats del barri.
El diumenge 23, de 10 a 19 h, la Rambla del Poblenou acollirà les paradetes de les entitats del barri, que amb totes les mesures de seguretat es donaran a conèixer en aquesta edició tan singular de les festes. A més, a les 11 h i a les 13 h, el pati de Can Saladrigas serà l’escenari per a les ballades d’aniversari dels Dracs i de la Víbria amb la participació de tota la imatgeria del barri: els gegants Bernat i Maria, el Lloro del 36, en Xavier el bomber, els Capgrossos, l’Estarrufat, l’Estarrufadet, la Víbria i el Fènix. Cal reservar entrada al web del Drac del Poblenou.
Allà mateix, a les 12 h, es podrà lliurar el xumet a la Víbria del Poblenou, que un cop recollits dansarà la Ballada dels Marrecs. Cal reservar entrada al web del Drac del Poblenou. A la mateixa hora es rifarà el pastís d’aniversari que s’exposarà a l’aparador de la Pastisseria Triomf. Només cal inscriure’s al formulari que trobareu aquí.
Al vespre, la festa s’acabarà amb la tronada que s’encendrà des de diversos terrats del Poblenou.
Les Festes de Maig del Poblenou neixen l’any 1978 amb l’obertura de l’Ateneu Popular la Flor de Maig, situat a l’emblemàtic edifici de l’antiga Cooperativa Flor de Maig. La festa pretenia retrobar els poblenovins i poblenovines a la Rambla en aquesta època de l’any en què tot floreix. El centre neuràlgic de la festa és la fira d’entitats i artesans que es fa el diumenge al matí, amb més de cent paradetes. Les festes, des de bon començament, es defineixen com un conjunt d’actes oberts a tothom i participatius, per garantir la pluralitat del teixit associatiu del barri.