05 nov. Projecció de “Kinder City” – Cinefòrum sobre entorns escolars segurs
Des de la comissió de sostenibilitat, us volem convidar al cinefòrum que celebrarem el divendres 8 de novembre a les 18 h a la nostra escola, on tractarem el tema dels entorns escolars protegits.
A nivell mundial: Cada dia, 500 nens i nenes perden la vida en accidents de trànsit. A Barcelona, durant el 2023, es van registrar 225 ferits greus i 20 morts (9 vianants i 8 motoristes). A més, cada any, uns 127.000 infants menors de 5 anys més prematurament a causa de la contaminació atmosfèrica. Es calcula que a Barcelona, cada any, entre 600 i 700 persones moren per problemes de salut relacionats amb la contaminació de l’aire.
Els infants exposats a la contaminació acústica poden desenvolupar dificultats en l’aprenentatge i la concentració, experimentar un augment dels nivells d’estrès i patir una reducció de les seves habilitats cognitives. Els nivells de contaminació acústica a Barcelona sovint superen les recomanacions i límits establerts per a la Unió Europea.
A nivell mundial, el 81% dels adolescents d’entre 11 i 17 anys presenta una activitat física insuficient.
Com hem arribat fins aquí? El 2018, IES Global va publicar un estudi que evidenciava els danys que la contaminació de l’aire estava causant al desenvolupament neurològic dels nens i nenes que assistien a 39 escoles de Barcelona. En aquest estudi va participar l’alumnat de La Llacuna.
El 2019, un nen de 5 anys va perdre la vida atropellat per una moto mentre es dirigeix a l’escola al Poblenou.
El 2020, amb el confinament, la qualitat de l’aire a Barcelona va millorar notablement, i moltes persones, des de casa, van començar a mobilitzar-se per una ciutat més neta. Aquests moviments van evolucionar cap al bicibús i la “Revolta escolar”.
El bicibús és una iniciativa organitzada per les famílies, que consisteix a acompanyar els nens i nenes a l’escola en bicicleta, creant una experiència segura i alegre per als infants.
El 2022, la “Revolta” va reunir més de 50 escoles de Barcelona (i 70 més d’altres ciutats) que, un divendres al mes, tancaven els carrers davant les escoles per obrir-los a activitats o per donar més espai als nens. per jugar. Aquest moviment, organitzat per les famílies, va compartir informació i coneixements per donar suport als participants.
A més, aquests moviments han organitzat diverses manifestacions per exigir més espai per a bicicletes, com la Kidical Mass, que va celebrar la seva tercera edició el 2024.
Per respondre a aquestes demandes, l’ajuntament va posar en marxa el programa “Protegim les escoles”, començant pel col·legi del Poblenou, on va succeir l’atropellament mortal del nen de 5 anys.
Projecció de “Kinder City” – Cinefòrum sobre entorns escolars segurs
A la sessió de divendres, 8 de novembre es projectarà el documental Kinder City , dirigit per Pau Faus. En 30 minuts, el documental explora l’experiència de 3 ciutats europees i altres iniciatives que mostren la importància de cuidar i protegir les zones escolars per fer-les més segures i amables. Inspirades en aquests models, algunes escoles ja han impulsat canvis per adaptar els seus entorns per garantir la seguretat i el benestar de la comunitat educativa.
Després de la projecció, tindrem un espai de debat obert a les famílies, AFAs, veïns i veïnes per compartir idees i propostes sobre com podem continuar millorant els nostres entorns escolars.
Ens agradaria molt que hi poguéssiu venir, i us animem a fer-ne difusió!