Recomanacions literàries d’hivern pels petits (I3, I4 i I5)

Recomanacions literàries per NADAL 2024

Des de la Comissió Biblioteca mixta de l’escola i l’AFA, formada per mestres i famílies, pensem que
un llibre sempre és un bon regal. Per això, us fem arribar aquesta selecció de títols, que pensem
que poden ser una bona opció per regalar durant aquestes festes. Veureu que són propostes ben
diverses i per a totes les edats. Esperem que us agradin i que gaudiu de la lectura en família!

«Llegir és una cosa natural, és com respirar o parlar. De fet, llegir és parlar amb altres» Martí Riquer i Morera.

PETITS (I3, I4 i I5)

La Petita Bellesa

BROWNE, Anthony. La petita bellesa. Kalandraka, reedició del 2024.
Una de les obres imprescindibles d’Anthony Browne, un àlbum ple de tendresa i amb una dosi d’humor sobre el valor de l’amistat i la solidaritat.

El 1974, Koko, un goril·la ensinistrat a la Universitat de Stanford per fer servir la llengua de signes, va demanar un gat als científics que l’observaven i el va cuidar com si fos el seu fill. Uns mesos després el gat va desaparèixer i durant molts dies en Koko va expressar la seva tristesa a través de senyes.

En La petita Bellesa, com en el cas real, un goril·la que sap comunicar-se per senyes, i té tot allò que pot desitjar, se sent sol i decideix demanar als seus cuidadors una mica de companyia. Així coneix a Bellesa, una gateta que pren llet i mel amb ell, passeja, juga… Junts són feliços, però una nit, mentre veuen una pel·lícula, el goril·la es posa molt nerviós, furiós i els seus cuidadors decideixen separar-los. En aquell moment, la Bellesa mira el goril·la i en la seva reacció es revela el veritable valor de l’amistat.

Un peix és un peix

LIONNI, Leo. Un peix és un peix. Kalandraka, 2024.
En un estany, a la vora d’un bosc, hi nedaven un peixet i un capgròs, dos amics inseparables. El peixet no es creia que el capgròs s’hagués convertit en granota, així que van discutir i discutir fins que el capgròs va decidir marxar per explorar el món. A la tornada, després d’explicar-li al seu amic les coses extraordinàries que havia vist més enllà de l’estany, el peixet va decidir seguir les seves passes. Però aviat va descobrir que viure a la terra no era com s’imaginava.

Una faula sobre l’amistat que anima a la reflexió sobre la identitat, el coneixement i l’acceptació d’un mateix.

BESORA, Ramon. La lletra que tot ho canvia. Meraki, 2023.
La lletra que tot ho canvia és un joc poètic que situa la paraula en l’espai de la creativitat i ens mostra que el joc de les paraules pot néixer de l’imprevist, de l’insòlit, de l’equívoc, de l’absurd, de la realitat… La proposta juga amb una vintena de paraules, proposa deu endevinalles i articula amb enginy estrofes i versos rimats.

Ramon Besora i Albert Asensio, amb unes espectaculars il·lustracions, ens presenten una joia poètica que captiva des del primer moment.

BRIÈRE-HAQUET, Alice. Filonimal 1. L’Eriçó de Schopenhauer. Yekibud,
2024.
Les persones, com els eriçons, s’acosten i s’eviten, es busquen i es punxen. Cal trobar la distància adequada, que ens permeti viure junts, però que cadascun tingui el seu espai… I si fos la cortesia? Una història senzilla i amb humor sobre què suposa viure en societat i com les bones maneres ajuden a crear la distància correcta per estar amb els altres sense punxar-nos.

COMÍN, Marta. El camí generós. A Buen Paso, 2024.
Quan arribem al món, què és el que necessitem? Menjar, jugar, dormir; refugi, protecció, amor… El nen protagonista d’aquest llibre ho té tot. Quan comença a recórrer el món, aquest l’escolta i fa l’impossible per donar-li tot el que necessita. Si té gana, els arbres s’inclinen per oferir-li els seus fruits; si vol jugar,
els núvols canvien de forma per entretenir-lo; si vol dormir, les muntanyes l’acompanyen fins que comença a somiar. De sobte, un dia és el món qui el crida. Serà capaç el nen d’escoltar-lo?

En aquest llibre, Marta Comín traça un viatge sorprenent i proposa una deliciosa reflexió sobre la generositat. Com es teixeixen els llaços que ens donen aixopluc i seguretat? Seran capaços de sostenir una comunitat sencera.

DUBUC, Marianne. Un dia cada un! Joventut, 2023.
Quatre amics, un os, una tortuga, una llebre i un ratolí estan passant el dia al bosc jugant a pilota i llegint, quan de cop i volta troben un ou. Tots volen endur-se’l a casa i decideixen que faran torns i cada dia un d’ells en tindrà cura. Dia rere dia, de casa en casa, l’ou descobrirà el món que l’envolta gràcies als
seus amics.

Un format híbrid entre el còmic i l’àlbum per a primers lectors, que conta una història tendra sobre l’amistat, la cerca de la identitat i la independència.

 

Una història fantàstica

HEITZ, Bruno. Una història fantàstica. Kalandraka, reedició del 2024.
Un àlbum brillant, una història desbaratada que s’acompanya d’ocurrents jocs de paraules i que es resol gràcies a la creativitat i l’actitud positiva.

Una vaca que té set travessa la carretera quan passa una camioneta amb els frens espatllats. Què podria sortir malament? Després de l’inevitable xoc, el conductor posa fil a l’agulla i construeix un curiós vehicle amb la part del davant de la vaca i el remolc de la camioneta. El peculiar resultat no és del tot satisfactori, però una cabra amb problemes i la creativitat del protagonista seran decisives per l’original desenllaç.

L’editorial Kalandraka recupera aquest llibre publicat l’any 2000, però que continua sent una de les històries més divertides que trobareu a la biblioteca. Ideal per a aquells qui creuen que la literatura ha de ser evasió i diversió.