Propostes de lectures d’estiu per cultivar la mirada de gènere

 

Amb l’arribada de l’estiu també arriben per a molts i moltes de nosaltres les vacances. Potser durant aquests mesos trobeu estones per recuperar l’hàbit de lectura i per això, des de la Comissió d’Educació Feminista us volem animar a escollir alguns títols que, a més de distreure-us, us ajudin a obrir nous horitzons, a reflexionar i a cultivar la mirada de gènere en el món que ens envolta.

Entre totes les persones que formem part de la comissió, i d’altres que s’han animat a fer extensiva la seva tria, hem confeccionat aquest llistat on trobareu assajos, però també còmics i novel·la.

Esperem que trobeu entre aquestes propostes alguna lectura que us faci vibrar i que sacsegi d’alguna manera la vostra percepció del feminisme.

 

 

En tren. Autobiografia de la vergonyaErin Williams

Aquesta novel·la gràfica és una exploració visual, íntima i potent de les línies borroses que hi ha entre el sí i el no, entre el consentiment i l’agressió, i també de les decisions que cada dia han de prendre les dones entre ser sexualitzades o ser invisibles.

 

 

 

L’altra banda de la muntanyaMinna Salami

Minna Salami obre aquests interrogants en aquest llibre inspirador que explora qüestions centrals de la nostra societat com ara el feminisme, l’empoderament, el racisme o la descolonització, a més de l’art, la filosofia, la sexualitat, la mitologia africana o la cultura popular.

 

 

 

No siento nadaLiv Strömquist

L’autora, en el seu to càustic habitual, radiografia en aquesta novel·la gràfica l’enamorament en l’era del narcisisme extrem i en temps de capitalisme tardà.

 

 

 

El fruto prohibidoLiv Strömquist

Diuen que és el llibre que totes les mares haurien de regalar a les seves filles (i a les seves parelles). Es tracta d’una història cultural de la vulva, amb humor, de forma desenfadada, on es qüestiona com el patriarcat ha volgut controlar des de sempre els genitals femenins. Una lectura estimulant que analitza i reubica conceptes polítics, científics i sociològics.

 

 

Escritoras: Una historia de amistad y creaciónCarmen G. de la Cueva i Ana Jarén

Aquesta novel·la rastreja les petjades d’escriptores que, molt abans que la pròpia G. De la Cueva, van trobar en la veu i l’amor d’altres creadores l’impuls necessari per crear per elles mateixes. Un relat de sororitat i creació, acompanyat de les meravelloses il·lustracions de Jarén.

 

 

 

Género QueerMaia Kobabe

L’autorx narra la seva catàrquica autobiografia on comparteix amb les persones lectores el que significa ser no binari i asexual. El relat recull des del descobriment de la seva identitat, la confusió d’amors adolescents, la lluita per sortir de l’armari, els descobriments escrivint fanfiction gay o el trauma que suposen escenes quotidianes com anar al ginecòleg.

 

 

 

La mujer heladaAnnie Ernaux

L’autora explica la vida de la protagonista d’aquesta novel·la, una dona casada, professora, mare de dos nens i que viu en una casa confortable, que veu com se li empobreixen les sensacions i es dilueix la seva identitat quan es veu abocada de forma casi inesquivable a l’esclavitud de les dones d’avui.