Campanya de les famílies i l’aFFaC en defensa de l’Educació Inclusiva

L’octubre de 2017 el Departament d’Educació va aprovar el conegut com a Decret d’Educació Inclusiva. Aquest Decret havia de servir perquè els infants que tenen Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE) poguessin gaudir del dret a l’educació amb les mateixes condicions que els seus companys i companyes. Perquè el millor lloc on poden estar els infants que necessiten un suport addicional és amb la resta del grup, i perquè no hi ha res millor per a una aula que viure la diversitat en positiu.

Lamentablement, però, aquest Decret mai s’ha desplegat plenament. El Departament d’Educació mai ha elaborat les mesures necessàries fer-lo efectiu, ni ha destinat els recursos materials i humans adequats per posar-lo en pràctica. Segons la normativa, els responsables educatius tenien 4 anys per desplegar aquest Decret, un termini que va acabar just fa un any, l’octubre de 2021.

Avui podríem estar celebrant el primer aniversari de l’aplicació del Decret d’Inclusiva, avui molts infants i joves podrien anar a classe, quedar-se al menjador, anar de colònies i fer activitats extraescolars sense que la seva condició física, psicològica, socioeconòmica o de salut fos utilitzada com una limitació. Avui més de 200.000 alumnes catalans que tenen alguna Necessitat Específica de Suport Educatiu podrien gaudir del dret a l’educació com la resta de nenes, nens i joves.

#JoTambéVullAnar AClasse
#JoTambéVullAnar AlMenjador
#JoTambéVullAnar DeColònies
#JoTambéVullAnar A LesExtraescolars

Aquesta campanya és fruit de l’esforç i l’empenta de famílies d’arreu del territori que s’han cansat de batallar soles perquè els seus fills i filles puguin gaudir del dret a l’educació sense discriminació. Aquesta no tornarà a ser una lluita individual. No tornarem a passar hores suplicant als despatxos perquè deixin anar als nostres fills i filles de colònies, no tornarem a pidolar personal qualificat i especialitzat perquè els nostres infants puguin estar a l’aula amb les seves companyes, no tornarem a negar als nostres infants i joves la possibilitat de fer activitats extraescolars per haver-nos cregut que això no és per a elles, ni els impedirem gaudir del temps de migdia amb els seus amics i amigues. És moment d’obrir les aules per incorporar la co-docència, d’universalitzar l’accés al menjador escolar, d’adaptar les activitats complementàries i de fer accessibles les activitats extraescolars.

No hem vingut a demanar caritat, bones intencions o somriures compassius. Hem vingut a reclamar allò que pertany als nostres fills i filles, hem vingut a exigir que es respecti el seu dret a l’educació, sense condicions, sense limitacions. Perquè elles i ells també tenen dret a estar a classe amb els seus companys, a quedar-se al menjador, a anar de colònies i a fer activitats extraescolars amb totes les garanties i en condicions d’igualtat.

Vols apuntar-te a la comissió d’educació Inclusiva?
Desde la Comissió d’Educació Inclusiva treballem per crear una xarxa de suport a les famílies amb NESE a l’hora que lluitem per una inclusió real dels nostres infants. Si en vols formar part escriu-nos a inclusiva@afalallacuna.cat i ens posarem en contacte amb tu.

Vols apuntar-te a la comissió d’educació pública en xarxa?
Desde la Comissió d’Educació Pública estem treballant en els projectes i mobilitzacions de 2023 per reclamar els drets de la comunitat educativa davant de les administracions. Si t’hi vols sumar escriu-nos a instituts@afalallacuna.cat i ens posarem en contacte amb tu.

Últimes publicacions