El Pla Clima arriba a La Llacuna


Pla Clima a La Llacuna: Transformació sostenible


Barcelona ha iniciat un ambiciós projecte que transformarà l’entorn educatiu a la ciutat. A partir de juny, 24 centres educatius seran equipats amb sistemes de climatització com a part del Pla Clima Escola, una iniciativa que busca climatitzar un total de 170 centres fins al 2029. Aquest projecte implica l’eliminació de sistemes de calefacció a base de gas, com radiadors i calderes, i la implementació de sistemes d’aerotèrmia juntament amb plaques fotovoltaiques.

La mesura, anunciada per l’alcalde de la ciutat el setembre passat, busca abordar diversos problemes, entre ells, el repte de la calor a les aules durant els mesos més càlids. L’aerotèrmia, un sistema sostenible que utilitza l’intercanvi de calor amb l’aire ambient, serà la font principal per a la generació de calor i fred, sense generar emissions de CO₂.

L’execució del pla s’allargarà durant sis anys a partir del 2024, amb un procés de transformació dissenyat en dues fases basades en criteris tècnics. La primera fase, programada entre el 2024 i el 2026, inclourà un total de 84 centres, entre ells els 24 equipaments que es tractaran aquest any. Aquests centres van ser seleccionats per la seva capacitat d’intervenció ràpida a causa de la menor complexitat de les obres. En aquesta primera fase també s’inclouran aquells altres centres que, per raons tècniques, necessiten una intervenció més urgent per millorar les seves condicions climàtiques. La segona fase de transformacions es durà a terme entre el 2027 i el 2029.

Es preveu que els primers resultats d’aquesta iniciativa siguin evidents en els 24 centres seleccionats per a la fase inicial del projecte. Tot i que no necessàriament són aquells amb la urgència més apremiant, van ser seleccionats per la facilitat i rapidesa amb què es pot dur a terme la instal·lació, donat que ja compten amb part de la infraestructura necessària.

Aquests 24 centres seran els primers a adaptar-se al Pla Clima Escola Barcelona:

  • Ciutat Vella: Escola Drassanes i Escola Mediterrània.
  • L’Eixample: Escola Fructuós Gelabert, Escola Encants, Escola Els Llorers, Escola Fort Pienc i Escola Mallorca.
  • Les Corts: Escola Anglesola.
  • Sarrià – Sant Gervasi: CEE Municipal Vil·la Joana.
  • Gràcia: Escola Josep Maria de Segarra i Escola L’Univers.
  • Horta-Guinardó: CEE La Ginesta.
  • Sant Andreu: Antiga Escola Ramón y Cajal, Escola Can Fabra, Escola Eulàlia Bota, Escola Ignasi Iglesias, Escola La Maquinista.
  • Sant Martí: Fluvià, La Mar Bella, L’Arc de Sant Martí, Pere IV, Provençals, Sant Martí i La Llacuna del Poblenou.

La climatització proposada, basada en energia elèctrica i subministrament solar autosuficient, té com a objectiu millorar el confort tèrmic a les aules. En els últims anys, les ones de calor durant el període lectiu han afectat aquest confort, i el projecte busca garantir un entorn propici per a l’aprenentatge, tant en els mesos més càlids com en els més freds. A més, es busca assegurar la qualitat de l’aire interior, actualitzant les condicions de salubritat segons els requisits actuals.

La substitució del gas, amb una reducció del consum de fins al 50%, juntament amb la generació d’energia elèctrica fotovoltaica per a l’autoconsum i excedents compartits amb la comunitat, podria representar un estalvi econòmic anual superior als 1,1 milions d’euros, segons estimacions de l’Ajuntament. Pel que fa als excedents, es planeja redistribuir-los a través de l’Agència Barcelona Energia entre els centres que puguin necessitar-los, o en altres equipaments públics de la comunitat.

El Pla, dissenyat pel Consorci d’Educació de Barcelona, avança amb la redacció dels projectes executius per als primers 24 centres educatius. La licitació està programada per a abril, i els treballs es realitzaran durant l’estiu. Les obres interiors es faran entre el 15 de juny i el 24 de setembre, aprofitant la pausa educativa i sense interferir amb l’activitat docent. Així, si el proper setembre es requereix climatització a causa de la calor, el sistema ja hauria d’estar operatiu. Els treballs exteriors en els edificis es realitzaran a l’octubre, sense afectar l’ensenyament.

La inversió total prevista  per a aquest projecte és de 100 milions d’euros, amb 13,9 milions previstos per al 2024 i una mitjana de 17,7 milions anuals pels quatre anys següents, i 15,3 milions el 2029. L’Ajuntament planeja finançar el pla amb part dels ingressos provinents de la fiscalitat turística, concretament de la recàrrega municipal aplicada a la taxa turística.

Podeu trobar més informació a:
– Web del PLA CLIMA de l’Ajuntament:
https://ajuntament.barcelona.cat/educacio/ca/pla-clima-escola-barcelona
Dossier de premsa del PLA CLIMA.

Com afecta concretament a La Llacuna?
Tal i com es va informar al Consell Escolar del gener, es durà a terme un projecte específic i personalitzat, que ara està en procés de redacció, i que preveu diferents actuacions:
– Instal·lació de plaques fotovoltaiques.
– Aerotèrmia de fred i calor.
– Sistema de ventilació i renovació d’aire dels diferents espais.

Les dates que es preveuen d’execució de la climatització afecten el període d’estiu, del 25 de juny al 31 d’agost, per no interferir en l’activitat escolar.

Durant els mesos de setembre i octubre es faran els treballs exteriors de l’edifici i els acabats, preveient la posada en marxa dels aparells després.

Què passa amb el Casal d’Estiu?

El casal d’estiu de la Llacuna no es podrà dur a terme a les instal.lacions de l’escola. Des de l’AFA estem treballant amb Fundesplai per tal de poder oferir aquest servei a les famílies en una altre escola del barri.  

Si que mantenim les colònies d’estiu, que al no realitzar-se a les instalacions de l’escola no es veuen afectades pel Pla Clima.

Podeu consultar tora la informació sobre el Casal d’Estiu i les Colònies CLICANT AQUEST ENLLAÇ