Per Nadal, llibres que trenquen amb els estereotips de gènere

Per Nadal, llibres que trenquen amb els estereotips de gènere

Si durant aquest dies esteu rumiant en demanar llibres divertits, bonics però que trenquin els estereotips de gènere al tió o a la carta als reis, des de la comissió d’educació feminista us voldríem proposar algunes lectures que ens han agradat molt. Esperem que si finalment les trobeu al costat del tió o sota de l’arbre, les trobeu  interessants.

PETITS (P3, P4 i P5)

“Sirenes”
 Jessica Love

‘Un llibre bonic i valent’, així defineix el jurat del Premi Llibreter

A en Julià li agraden les sirenes i s’imagina que n’és una. Quan la seva avia marxa a nedar ell es disfressa d’una preciosa sirena i busca el material per fer-se una llarga cabellera o pintar-se els llavis.
Quan la seva àvia torna de banyar-se es queda ben parada. En Julià s’espanta. Pensa que s’ha enfadat, que potser el renyarà, que no està bé disfressar-se de sirena… Però la seva àvia el sorprèn: li regala un collaret per acabar d’engalanar-se. I després el porta a una tradicional festa de Carnestoltes. Allà en Julià desfila al costat de pops, meduses, peixos de tots colors i, per descomptat, de sirenes, moltes sirenes com ell.

“ZOG”
Julia Donaldson

Mooooolt divertit 

En Zog és un drac que està aprenent a ser drac. La seva professora els ensenya a volar, a fer foc i a caçar princeses. Ell ho intenta amb totes les seves ganes, però sempre acaba fallant. Cada vegada que es cau, sempre hi ha una noia que li cura i aquesta noia resulta ser una princesa que es queda amb ell. Però arriba un príncep a rescatar-la i el final és diferent a el de qualsevol conte de fades.

Mitjans (1r, 2n i 3r)

“La perruca de Luca”, 
VVAA

Un llibre col·lectiu, fet per professionals de la Coeducació.

 Luca decideix anar un dia a l’escola amb una perruca de cabells llargs i serrell recte. Tots riuen i burlen d’ell, però ell no ho entén: qui decideix que una perruca és de nen o de nena?, per què hauria treure-se-la no fa mal a ningú?, què hi ha de dolent en semblar una noia?. Gran reflexió la que ofereix aquest conte.

“Les princesses més valentes”. 
Dolores Brown & Sonja Wimmer

Amb ilustracions prescioses. Si voleu practicar l’anglès també el trobareu

“La princesa Nin és bombera i la princesa Zoe, astronauta, la princesa Cristina té un pegat a l’ull però juga a futbol com ningú; la princesa Manuela està jubilada, la princesa Liang està en cadira de rodes i és traductora. Aquestes són algunes de les princeses més valentes. Vine a conèixer-les i descobriràs després moltes princeses valentes al teu voltant. “.

Grans (4t, 5è i 6è)

« Quan les nenes volen alt”
Raquel Díaz Reguera

Un clàssic que ens encanta. És un llibre que podeu trobar a l’escola 

L’Adriana, La Virginia i la Martina tenen grans somnis, però la banda del senyor Nohoaconseguiraspàs els ha omplert les butxaques de pedres perquè no puguin volar. La Martina és lleugera com una fulla al vent. Li encanta volar d’un costat a l’altre de la seva habitació rugint com si fos una avioneta. De gran vol ser la millor pilot del món sencer. L’Adriana és rodoneta com el punt de la i. Sempre puja els esgraons de casa seva de tres en cinc perquè té presa per abraçar el seu estimadíssim violí. Sap que de gran serà una súper violinista. La Virginia és silenciosa i es passa tot el dia entre llibres. Li agrada escriure contes i va amb el seu quadern sota el braç d’aquí cap allà imaginant històries al·lucinants. Te claríssim que serà una escriptora reconeguda en tot el planeta i una mica més enllà. Elles són tres, però podrien ser-ne deu, o cent, o una, o totes les nenes del món.

“Martín es el mejor” Alba Alonso Feijoo.

Editat en castellà

No a todos los niños les gusta el fútbol, los coches, y los superhéroes. Algunos prefieren colorear, leer, o tocar algún instrumento. Martin no es un “chico diferente”. Él es simplemente un chico único, como cualquier niño debería de ser. Pero a su padre le costará un tiempo darse cuenta de ello.


També et pot interessar…