Recomanacions literàries per Sant Jordi pels grans (4t, 5è i 6è)

 

Recomanacions literàries per Sant Jordi 2022

Des de la Comissió Biblioteca mixta de l’escola i l’AFA us fem arribar una selecció de llibres que pensem que poden ser una bona opció per regalar aquest Sant Jordi. Veureu que són propostes ben diverses i per a totes les edats. Esperem que us agradin i que gaudiu de la lectura en família!

“Mientras permanece cerrado, un libro es solo una partitura muda con la letra y la música de una sinfonía posible. No hay historia, no hay página que palpite sin el roce de unos ojos ajenos. Para cobrar vida necesita intérpretes que hagan vibrar las cuerdas, que recorran febriles el pentagrama, que susurren los cantos con sus propio acento, que modulen la melodía al compás de sus recuerdos. Irene Vallejo, L’infinit dins d’un jonc.

GRANS (4t, 5è i 6è)

GÓMEZ-JURADO, Juan; MONTES, Bárbara.
Amanda Black. Una herència perillosa.
B de Blok, 2021.

Juan Gómez-Jurado, pare de ‘best-sellers’ com ‘Reina roja’, publica amb la psicòloga infantil Bárbara Montes el seu primer títol juvenil, Amanda Black. Una herència perillosa és la primera entrega d’una col·lecció d’aventures on l’Amanda té un gran misteri per resoldre. Un lectura repleta de misteri, d’acció trepidant i ritme frenètic.

Més informació

LA FONTAINE, Jean de.
Faules.
Animallibres, 2021.

Jean de La Fontaine ocupa des de fa més de tres segles un lloc d’honor en la literatura europea. Les seves faules, «coses simulades i inventades per instruir o per divertir», segons la definició del mateix autor, continuen ben presents a les nostres escoles i biblioteques i encara ens interpel·len avui dia.

En català n’hem tingut versions de grans traductors com Josep Carner, Carles Riba o Xavier Benguerel. Ara les podem llegir o redescobrir actualitzades pel poeta Jordi Vintró en aquest recull esplèndidament il·lustrat per Henri Galeron.

Més informació

SKIBINSKI, Michal; BANKROFT, Ala.
He visto un pájaro carpintero.
Pimentel SL, 2020.

Michal té 8 anys. El curs ha acabat i la seva única tasca durant les vacances serà escriure una frase senzilla al dia al seu quadern. Així, mentre millora la seva cal·ligrafia podrà portar registre del seu món durant el plàcid estiu. 81 anys després Michal encara conserva aquell quadern escrit a Polònia, a l’estiu de 1939.

Aquest llibre, que inclou el facsímil del quadern real del petit Michal, es converteix en una visió del començament de la Segona Guerra Mundial des dels ulls d’un nen, un exercici de cal·ligrafia convertit en un commovedor testimoni històric acompanyat de les il·lustracions extraordinàries d’Ala Bankroft. El llibre va rebre una menció especial als Bologna Ragazzi Awards del 2020, el guardó més prestigiós del món en l’àmbit de l’àlbum infantil.

Més informació

OUBRERIE, Melchior.
La materia oscura, 1. La brújula dorada.
Astronave, 2021.

ADAPTACIÓ GRÀFICA DE LA CÈLEBRE OBRA DE PHILIP PULLMAN. El guionista d’El gran Gatsby, Stéphane Melchior, i el dibuixant de Pablo i d’Aya de Yopougon, Clément Oubrerie, fan aquesta adaptació de l’exitosa novel·la de Philip Pullman, La brúixola daurada, que es va alçar amb el Premi al millor còmic juvenil del festival d’Angoulême 2015.

Més informació

MARTÍ, Meritxell; SALOMÓ, Xavier.
Sunakay
Flamboyant, 2021.

El mar s’ha convertit en un immens abocador sense vida submarina. Dues germanes sobreviuen en una illa de plàstic, entre la deixalla. Un petit accident canviarà el rumb de les coses. Una força atàvica està a punt d’emergir.

Més enllà de ser un àlbum sobre la contaminació de plàstics, Sunakay és una oda als nostres mars i un himne a la necessitat de protegir el planeta. L’àlbum és fruit de gairebé tres anys de treball, que culminen en un meravellós llibre. El projecte més ambiciós del premiat i best seller tàndem creatiu Martí-Salomó.

Més informació

BROSGOL, Vera.
¡Prepárate!.
Brúfalo, La Cúpula, 2021.

Als seus 9 anys, la Vera és una nena russa que només vol deixar de sentir-se com una bestiola rara. La seva família es va mudar als Estats Units quan ella era molt petita, els seus pares estan separats i la seva mare no es pot permetre gaires despeses. A més, tant els gustos com la personalitat de Vera difereixen dels de la majoria de nenes que l’envolten. Quan descobreix l’existència d’un campament assequible, està convençuda que encaixarà. Però les seves expectatives es veuran frustrades quan, en arribar-hi, l’estiu dels seus somnis comença a convertir-se en el malson.

Brosgol il·lustra en aquesta obra una profunda reflexió sobre les relacions interpersonals i com les veu una nena a través d’una trama que combina experiències personals de l’autora i la dosi justa de ficció. Per això, posa èmfasi en tres grans temes: l’assetjament, la necessitat d’encaixar i ser fidel a un mateix.

Més informació

PRATS, Lluís.
Corporació d’alienígenes, SA.
Barcanova, 2019.

Premi Guillem Cifre de Colonya 2019

Què faríeu si el vostre pare us digués que la seva feina és caçar alienígenes? Us el creuríeu? Oi que no? Això és el que li passa al Nico Desclot. Però, és clar, el seu pare el convenç i ell es deixa enganyar. D’aquesta manera el Nico descobreix un nou món emocionant i fabulós, però ben aviat s’adona que no tot és tan bonic ni extraordinari com sembla. I tot per una raó ben senzilla: una feina tan extravagant com aquesta no pot existir. Potser només és una cabòria absurda imaginada pel seu pobre pare, que no està bé del cap. O no…

Més informació