Recomanacions literàries per l’hivern

Des de la Comissió Biblioteca mixta de l’escola i l’AFA, formada per mestres, mares i pares, us fem arribar una selecció d’alguns llibres que pensem que poden ser una bona opció per regalar durant aquestes festes nadalenques.

Veureu que són propostes ben diverses i per a totes les edats.

Com deia Günter Grass “no hi ha espectacle més bonic que la mirada d’un infant que llegeix”. Esperem que us agradin i que gaudiu de la lectura en família!

Bones Festes!!!!!!

PETITS (P3, P4 i P5)

KEATS, Ezra Jack. Un dia de neu.
Lata de sal, 2013.

Aquest àlbum il·lustrat comença en un dia de neu, i el Peter se’n va a descobrir-la. Surt abrigat al carrer per passejar entre munts de neu apilada i per veure els nens grans jugar a llançar-se boles gegants. Descobreix els solcs que deixen els seus peus a la neu espessa i com resulta de divertit fer àngels movent els braços contra una muntanya de neu blanca. El Peter és petit, però ell tot sol aprendrà de quantes aventures es pot gaudir en… un dia de neu.

Selva-Kalandraka

GIBERT, Marina. Selva.
Kalandraka, 2021.

Selva és un llibre visual que, sense paraules i a través de les seves imatges, narra el divertit passeig -ple d’inesperades troballes- d’un nen per un paratge d’exuberant vegetació que ocupa la totalitat de la doble pàgina.

COVER_Serafina-CAT

Albertine. Serafina, l’aniversari.
Libros del zorro rojo, 2021.

Per fi ha arribat el dia preferit de Serafina: el seu aniversari! Es desperta a la seva habitació, envoltada dels divertits monstres amb els quals comparteix la seva casa. Tots plegats s’encarreguen d’enllestir els preparatius, entre els quals no faltarà, és clar, un gran pastís. A poc a poc, van arribant els convidats per donar inici a la gran festa. Sembla simple, però hi ha molt, moltíssim més, darrere d’aquest àlbum de gran format: els lectors més perspicaços i observadors descobriran que cada racó de l’extraordinari món de la Serafina explica una història. Un àlbum il·lustrat que estimula l’observació i el diàleg amb els més petits mentre participen en la millor festa que hagin imaginat mai.

READ, Kate. Una guineu. Un llibre (de por) per comptar.
Libros del zorro rojo, 2019.

«Una guineu afamada, dos ulls astuts, tres gallines rodanxones…», així comença aquest àlbum il·lustrat per comptar que relata l’aventura, o desventura, d’una guineu que entra a un galliner buscant menjar. Protagonitzen aquesta història d’intriga un munt de gallines, en un principi desprevingudes, que s’allunyen del tradicional paper passiu o covard que se’ls dona a les faules d’animals. En un corral il·luminat per la lluna, s’escolten «sis passos a l’aguait, set cops a la porta…», i així successivament.

FRAIPONT, Celine; BAILLY, Pierre. Petit Pelut 16. El blues del ieti. Editorial Base, 2021

Es tracta d’una col·lecció de còmics per als més petits, sense text. El petit Pelut és una mena d’ésser negre que té un nas vermell; no parla però el seu món és ben entenedor, divertit i amb un humor intel·ligent. Una tempesta de neu, tres marmotes rockeres, un ieti espantosament maldestre, una desgràcia rere una altra i, finalment, la bellesa d’un jardí de flors de neu…

MAÑAS ROMERO, Pedro. ¿Quien Soy? La Luna.
Ediciones Beaskoa, 2021.

La Lluna dorm a dalt del cel sobre els núvols. Quan es desperta, esternuda, li cauen les pigues i omple el cel d’estrelles. Il·lumina els carrerons, persegueix els ratpenats i, de tant en tant, treu el cap per les finestres per explicar contes de bona nit. Pertany a una col·lecció indispensable perquè els més petits s’iniciïn a la lectura de poesia.

Alicia Acosta y Luis Amavisca. Visca les ungles de colors.
Editorial Nubeocho. 2018.

Aquest àlbum il·lustrat narra la història d’en Joan, un nen al que li encanta pintar-se les ungles de molts colors, ho gaudeix molt, tant a casa com amb una amiga seva. Però un dia a l’escola se’n riuen d’ell i el seu pare decideix recolzar-lo i pintar-se-les ell també. Aquesta és una història inspirada en fets reals.

SERRANO, Lucía. El teu cos és teu.
Editorial Nubeocho, 2021.

Un llibre informatiu per parlar de sexualitat als més petits i abordar el tema dels límits i de la prevenció d’abusos i de contactes no desitjats amb un llenguatge senzill i directe. Un llibre imprescindible.

LOBEL, Arnold. Mussol a casa.
Edicions Ekaré, 2017.

Ediciones Ekaré ha recuperat en català l’imprescindible àlbum il·lustrat Mussol a casa, que data del 1975. El Mussol és molt sensible i generós. És capaç de convidar l’hivern a entrar a casa per escalfar-se una mica vora la llar de foc. Si descobreix uns bonys sospitosos al llit, a l’alçada dels seus peus, els deixa dormir allà, a gust, en lloc de començar a discutir. Li agrada molt el te de llàgrimes i té una recepta molt especial per fer-lo i, a més a més, és un gran amic de la lluna. A qui no li agradaria un amic com el Mussol?

SPIERS, Julia; BELHADJ, Nadia. Museu Animal.
Editorial Zahori, 2021.

Com podem reconèixer un ou de gripau? Què té d’especial un esquelet de ratapinyada? Com distingir les banyes d’un búfal africà de les d’un Ankole-Watusi? Amb la visita a aquest particular museu descobrirem els secrets del món animal mentre observem esquelets, comparem dentadures, analitzem petjades… Un recorregut ben original per la diversitat de les espècies.

En aquest llibre informatiu a cada doble pàgina es compara un element que comparteixen molts animals: ulls, banyes, urpes, dents, closques, excrements, esquelets, llengües, ous, petjades, escames…

Els detalls en primer pla dels diferents animals permeten jugar a endevinar a quin d’ells podrien pertànyer: de qui deuen ser aquests ullals gegantins?

MITJANS (1r, 2n i 3r)

TIMBERLAKE, Amy (text); KLASSEN, Jon (il·lustració). Mofeta i teixó.
Flamboyant, 2021.

En aquesta novel·la coneixerem a Mofeta i a Teixó, dos oposats destinats a ser amics i a compartir el mateix sostre. Al llarg de la història, descobrirem el que realment significa l’amistat, la convivència i l’empatia. Un relat ple d’humor i tendresa, una joia literària ideal per ser llegida en veu alta.

NILSSON, Ulf. El primer cas.
Editorial Viena, 2019.

Aquesta novel·la narra el robatori de les nous de l’esquirol. No una ni dues, no. Una bona pila! El comissari Gordon, un gripau amb molta experiència com a policia, haurà de resoldre el cas. I encara que sembli senzill, no ho és, perquè s’està fent fosc, s’ha posat a nevar, fa molt de fred, i el comissari Gordon descobreix que hi ha un misteriós animaló implicat en el robatori. Així que haurà de rumiar amb calma un pla brillant per enxampar el lladregot. Però per dur-lo a terme necessitarà un ajudant. I unes quantes magdalenes.

MEHNERT, Volker; HAAKE, Martin (il·lustració). Ríos del mundo.
Libros del Zorro Rojo, 2021.

A qui no li agradaria embarcar-se en un viatge per 19 rius de tot el món? Una travessia per a exploradors del segle XXI. Cada riu es desplega en un mapa a doble pàgina, en aquest llibre informatiu profusament il·lustrat, amb una interessant biografia que inclou dades sobre la seva longitud, ubicació i algunes de les destinacions i paratges més emblemàtics del seu recorregut, a més d’informació addicional de diferents àmbits de coneixement: història, comerç, gastronomia, patrimoni cultural, fauna i flora de la zona i també detalls del folklore i la mitologia associada a cada riu.

MAZÉ, Léa. Los muértimer. Matar el rato.
Astiberri, 2021.

En aquest còmic, la casa dels bessons Céline i Colin és just a les portes del cementiri. A l’entrada de l’habitatge hi ha la botiga dels pares, que treballen dur per fer prosperar la seva empresa de pompes fúnebres. A l’escola, la resta d’alumnes se’n burla sovint dient-los “els Muértimer” i, a casa, és difícil parlar dels problemes: els seus pares, angoixats, s’impacienten fàcilment amb ells.

GARCÍA, Meritxell. A les teves sabates.
La Galera, 2021.

En aquest àlbum il·lustrat, els mitjons de la Mimí s’han foradat i la seva mare l’acompanya a comprar-se’n uns de nous. En tria uns amb un dibuix d’un centpeus… però el que ella no sap és que es tracta d’uns mitjons màgics que li permetran posar-se a la pell dels seus éssers estimats gràcies al joc infantil de jugar a posar-se sabates d’altres persones. Que descobrirà la Mimí sobre els sentiments dels altres i, fins i tot, sobre els seus, gràcies a aquests mitjons màgics?

COELHO, Joseph; COLPOYS, Allison. Si el món sencer fos…
Astronave, 2019.

Un àlbum il·lustrat captivador sobre l’amor d’una nena cap al seu avi i com viu la seva pèrdua quan ell mor. Mitjançant unes il·lustracions magnífiques i molt optimistes, aquesta és la història idònia per parlar amb els més petits sobre la mort dels éssers estimats, especialment per aquells que han perdut algú proper.

SZTYBOR, Bartosz; LAZOWSKI, Maciej. El petit Manipulador.
Editorial Thule, 2021.

El Petit Manipulador viu entre nosaltres. De vegades costa de reconèixer, però hi és, a l’escola, a la botiga de barri o a l’oficina. No s’amaga, no es queda calladet, què va! Et parla, t’insisteix, et convenç… i és tan intel·ligent que aconsegueix que fem exactament el que ell vol. Avui dia, la manipulació es troba a tot arreu: a la política, a internet, a la televisió, als diaris i als carrers. És difícil d’evitar i és fàcil rendir-se a la seva influència, llevat que sàpigues reconèixer els seus mètodes.

TURU, Joan. Els homes plorem.
Editorial El Cel i la Nansa, 2021.

El Nil està confós. Nota que s’està fent gran i sap que els nens quan creixen es converteixen en homes. Però… com és ser un home? Mira al seu voltant, observa la família, els homes de la televisió, del carrer… I ja se sent preparat, avui el Nil es presentarà a l’escola fet tot un home. Acompanyem al Nil a l’aventura de créixer i de descobrir la importància de sentir-se i ser un mateix. L’àlbum per qüestionar-se què és ser un home i revisar estereotips de la masculinitat.

PIERCEY, Rachel; HARTAS, Freya. Si avui vens al bosc…
Editorial Cossetània, 2021.

Aquest àlbum combina dos elements que ens fascinen: la poesia i el joc. Haureu de buscar i trobar tots els animals i elements del bosc al llarg de l’any dins de les il·lustracions de Freya Hartas, acompanyades cadascuna d’un poema de Rachel Piercey.

WELLS, Robert E. Ós polar, saps per què s’està fonent el teu món?
Editorial Juventud, 2009.

A l’Àrtic, cada vegada es fon més gel a l’estiu. Això representa molts problemes per als ossos polars, perquè necessiten el gel per poder sobreviure, i, a més, molts problemes també per a tots, perquè tot el planeta necessita el gel de l’Àrtic per mantenir-se fred. Per què s’està escalfant la Terra? Hi ha massa diòxid de carboni en la barreja de gasos d’efecte d’hivernacle que envolten la Terra i capturen l’escalfor del Sol.

WILLIAMS, Rachel; HARTAS, Freya. Amb calma.
Editorial Flamboyant, 2020.

La natura que ens envolta fa meravelles. Dia rere dia, hora rere hora, centenars de transformacions meravelloses ocorren just davant nostre. Però no sempre és fàcil adonar-se’n i veure-les… Llegeix aquest llibre informatiu amb cinquanta històries naturals, que et descrivim prou a poc a poc perquè puguis veure com tenen lloc. Després, surt a l’aire lliure i fixa’t en tot el que pots arribar a descobrir si et prens les coses amb prou calma.

GRANS (4t, 5è i 6è)

ABADÍA, Ximo. Boom. La guerra dels colors.
Montena, 2020.

Un àlbum il·lustrat de Ximo Abadia per explicar l’absurd de les guerres, de les dictadures i de qualsevol atac violent. En aquest llibre, l’autor és capaç de tractar un tema tan delicat com la guerra i ens explica d’una manera molt natural però directa la idea de conflicte, amb la potència visual que caracteritza els seus projectes.

PARR, Maria. Tània Claravall.
Nórdica Libros, 2018.

Aquesta novel·la narra la història de la Tània, una nena pèl-roja i que té els rínxols d’un lleó. De cognom es diu Claravall, igual que la petita vall on viu, una mica lluny de tot. El que més li agrada fer és baixar amb trineu pel pendent més rost de les muntanyes que envolten la vall, mentre crida ben fort la frase que més la motiva. Una altra cosa que li agrada molt fer és passar temps amb en Gunnvald, un avi de setanta-quatre anys que és el seu millor amic. A Claravall amb prou feines hi ha cap nen de la seva edat, però, encara que n’hi hagués molts, segur que el vell Gunnvald continuaria sent el seu millor amic. La Tània viurà un munt d’aventures: algunes, divertides; altres, no tant. Però tu no te’n perdràs cap, oi?

CHUGANI NANKANI, Karishma. Las visitas de Nani.
Ediciones Ekaré, 2018.

En aquest llibre, Karishma Chugani Nankani reuneix records i recrea amb els seus llapis la història de la seva àvia Nani. Nani va néixer el 1924 a la regió de Sindh, que llavors formava part de l’Índia. Els esdeveniments convulsos que van conduir a la separació de l’Índia i el Pakistan la van obligar a migrar. Després d’un llarg periple s’estableix amb el marit a Kumasi (Ghana), ciutat on neixen els seus sis fills. Amb el temps, la família creix i els seus fills, nets i besnets s’assenten a diverses ciutats de tres continents. La incansable àvia viatja a les diferents llars on es queda a passar temporades. La màgia torna a començar amb cada nova visita de Nani amb les maletes carregades de contes, espècies, teles… i, per descomptat, delicioses receptes. Gràcies a les visites de Nani la família es manté unida.

MCSWIGAN, Marie. Un tresor a la neu.
Editorial Viena, 2017.

A Noruega, tothom recorda encara l’hivern del 1940. Soldats alemanys van ocupar el país i van arribar fins i tot al recòndit poblet de Riswyk, on vivia en Peter Lundstrom i la seva família. Escapolir-se del control dels soldats nazis semblava del tot impossible… fins que l’oncle Victor va explicar a en Peter com podien burlar l’enemic i ajudar a salvar Noruega.

JOUSSELIN, Pascal. Imbatible 3. El malson dels malfactors.
Editorial Base, 2021.

Imbatible al rescat! L’únic i veritable heroi del còmic ja és aquí, allà i a tot arreu! Torna a ser aquí l’Imbatible, acompanyat del seu aprenent, en Tudí, i d’en Joan Pere, el gendarme. Aquesta vegada fins i tot un fantasma els donarà un cop de mà. I s’hauran d’enfrontar a un nou científic boig que pretén liquidar-los amb un robot aparentment indestructible…

SCOTT, Jordan; SMITH, Sydney. Parlo com el riu.
Libros del Zorro Rojo, 2021.

El protagonista es desperta cada dia amb els sons al cap de les paraules que és incapaç de pronunciar. Ell parla com un riu que borbolleja, esquitxa, s’arremolina i s’estavella. La poesia es desborda en aquest àlbum tant en la il·lustració de Sydney Smith com en el text de Jordan Scott, que descriu des de la seva pròpia experiència com es viu la tartamudesa en la infància.

SANDER, Jessica; CATHRO, Robbie. Sigues tu mateix.
Editorial Bindi Books, 2021.

Pots ser el que vulguis. Pots ser-ho tot. Només has de ser el noi que vulguis ser, per poder-te convertir en l’home que vulguis ser. La persona que portes dins. Has sentit mai que has d’actuar d’una determinada manera o fer certes coses, només perquè ets un noi? Aquest llibre encoratja als nens a ampliar el seu punt de vista sobre què vol dir ser un noi, recolzant-los per a que es sentin lliures i segurs per ser qui realment vulguin ser.

LEYH, Kat. Snapdragon.
Editorial Astronave, 2021.

El protagonista d’aquest còmic, Snap, creu que a la seva ciutat hi ha una bruixa. Almenys això és el que diuen els rumors. Però la realitat és que Jacks només és una senyora una mica rondinaire que porta crocs i que es dedica a vendre esquelets de cossos d’animals a Internet, després de fer-los un petit ritual per calmar els seus esperits. És una mica estrany, sí, però pensa que mola molt.

Fan un tracte: Jacks ensenyarà a Snap com tenir cura de les cries d’opòssum que ha rescatat i Snap ajudarà Jacks a la seva feina. Però a mesura que Snap la coneix millor, s’adona que potser Jacks sí que té màgia de veritat.

ESCANDELL, Vícto; GALLO, Ana. Enigmes de por.
Zahorí Books, 2021.

Descobreix els personatges més coneguts del terror enfrontant-te a ells amb els protagonistes d’aquests relats. Visita Frankenstein al seu amagatall, aprèn a protegir-te de les bruixes, sorprèn el terrible home llop i resol el secret de la mòmia. També et convidem a entrar a la mansió de Dràcula, a viure una inquietant nit de Halloween i a capbussar-te als dominis del monstre del llac Ness. A més, podràs conèixer l’espantós cas del Doctor Jekyll i Míster Hyde, experimentar el caos del zombis i les nits amb fantasmes.
Són relats dels quals no podràs fugir, perquè abans hauràs de resoldre un petit enigma ocult en cada història. Diverteix-te sense por amb aquest llibre joc!

GIMÉNEZ, Regina. Geo-Gràfics.
Zahorí Books, 2021.

Per què els estels tenen colors diferents? A quina grandària es veu el Sol des d’altres planetes? L’Univers i la Terra estan farcits de secrets i de curiositats sorprenents. Aquest llibre n’explica un bon grapat mitjançant extraordinaris gràfics geomètrics i plens de colors que faciliten la comparació i que porten l’art a la geografia.
Un atles atípic on els planetes, els continents, les illes, els deserts…, es transformen en cercles, polígons, línies i espirals que ens expliquen el món que ens envolta.

També us pot interessar…

Últimes publicacions